Ανοιχτός ο δρόμος για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας ιδιωτών

26-12-2016

«Ανοίγει» ο δρόμος για την δημιουργία Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) και από τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος «δίνουμε την ευκαιρία στις κλινικές, στους ιδιώτες και σε ομάδες γιατρών να μπορούν να κάνουν μικροεπεμβάσεις μίας ημέρας. Βέβαια σε επεμβάσεις που δεν απαιτούν γενική αναισθησία ή επισκληρίδιο, ενώ θα δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ». 

Ήδη έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση που θέτει τις προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία ΜΗΝ. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Γρηγοράκο, οι ΜΗΝ θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. «Οι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας θα πρέπει να διασυνδέονται με ένα χώρο της υγείας. Θα έχουν δηλαδή μία λειτουργική διασύνδεση» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι «το κόστος θα είναι πολύ λιγότερο από τη νοσηλεία σε ένα μεγάλο νοσοκομείο». 

Αναφορικά με το κόστος για τον ασφαλισμένο, ο κ. Γρηγοράκος σημείωσε πως ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει ότι αποζημιώνει και σήμερα. «Ό,τι προβλέπουν οι νόμοι. Αν προβλέπουν συμμετοχή 25%, θα πληρώσει τη συμμετοχή 25%» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει νοσήλειο που θα καθοριστεί ανάλογα με την ιατρική πράξη.

  

Αυστηρό μήνυμα προς τις ιδιωτικές κλινικές

Σχετικά με την επίσχεση των ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε ότι « υπάρχουν συνεχείς συναντήσεις γιατί το θέμα». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «ο υγειονομικός χάρτης της χώρας θα πρέπει πια να επαναδιατυπωθεί. Γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουν αλλάξει πολύ τα δεδομένα το τελευταίο χρονικό διάστημα και πιστεύω ότι και οι ίδιοι οι κλινικάρχες θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα». 

Όπως είπε, «δεν έχουμε καμία αντίρρηση να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Πιστεύουμε, για την ακρίβεια, στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικού τομέα. Τα καλά, δηλαδή, του ιδιωτικού τομέα να τα πάρουν στο δημόσιο, και τα καλά του δημοσίου να τα εφαρμόσουν στον ιδιωτικό τομέα».