Ανοίγουν σήμερα τα ραντεβού για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Όλο το χρονοδιάγραμμα

19-03-2021

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό COVID-19 των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Οι πολίτες που ανήκουν στην κατηγορία αυτή είναι περίπου 250.000 άτομα. Η ένταξή τους στην σχετική λίστα έγινε από την ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που έθεσε τα κριτήρια. Τα κριτήρια σε πολλές περιπτώσεις είναι συνδυαστικά. Δηλαδή, ένα κριτήριο είναι η διάγνωση με βάση την κωδικοποίηση ICD-10, είναι η φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι και η ημερομηνία διάγνωσης της νόσου.

Η σχετική λίστα περιλαμβάνει άτομα με μεταμόσχευση αλλά και νοσήματα όπως νεφρική ανεπάρκεια, κυστική ίνωση, καρκίνος.  Ακολουθούν σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, σοβαρή καρδιακή νόσος, σοβαρή ηπατική νόσος και άτομα σε ανοσοκαταστολή. Άλλη κατηγορία είναι οι πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, το σύνδρομο Down.

Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για άλλες ειδικές σοβαρές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος γιατρού. Δηλαδή για νοσήματα τα οποία λόγω έλλειψης καταγραφής δεν περιλαμβάνονται ή σπάνια νοσήματα. Τα νοσήματα που περιλαμβάνονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου βρίσκονται αναρτημένα στο emvolio.gov.gr.

Οι δικαιούχοι θα ειδοποιηθούν άμεσα, και από τη Δευτέρα θα αρχίσει ο εμβολιασμός τους, από τα Νοσοκομεία ή τις Κλινικές τα οποία έχουν σχέση με τις θεραπείες τους. Επίσης, Τα άτομα αυτά έχουν δικαίωμα στην πλατφόρμα να κλείσουν, αν το επιλέξουν, το ραντεβού από μόνοι τους.

Διευκρινίζεται πως η ΗΔΙΚΑ θα αντλεί στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε εβδομαδιαία βάση. Έτσι σε περιπτώσεις που η διάγνωση είναι πολύ πρόσφατη, ο δικαιούχος να μπορεί να εμβολιαστεί.

Στις περιπτώσεις που κάποιος είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τότε ο θεράπων ιατρός συμπληρώνει αίτηση στο emvolio.gov.gr με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, για πολύ εξειδικευμένες και σπάνιες παθήσεις, υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης από τον  θεράπων ιατρό. Την αίτηση με την κωδικοποίηση της νόσου και τη φαρμακευτική αγωγή, θα εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η διαδικασία των αιτήσεων θα ανοίξει σε ένα δεκαήμερο μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας προς το τέλος του μήνα.

Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών. Αμέσως μετά, αρχές Απριλίου, θα «ανοίξουν» τα ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών.