Άνοιξε τις πύλες του το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας

26-12-2016

Άνοιξες τις πύλες του το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας το οποίο υποστηρίζει αδιακρίτως όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, παρέχοντας:

υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης

νομική συμβουλευτική υποστήριξη

εκπαίδευση και συμβουλευτική για την εξεύρεση εργασίας

υποστήριξη παιδιών και οικογενειών.

Τα εγκαίνια έγιναν από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του φιλανθρωπικού οργανισμού SolidarityNow κ. Στέλιο Ζαββό,  μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, την Ingrid Schulerud, Πρέσβειρα του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας και Εκπρόσωπο των ΕΕΑ Norway Grants, και τον κ. Jordi Vaquer, Διευθυντή του Open Society Foundations για την Ευρώπη. 

Πρωταρχικός στόχος του SolidarityNow, μέσω της λειτουργίας των Κέντρων Αλληλεγγύης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, είναι να υποστηρίξει όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη λόγω της κρίσης, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που μπορούν να έχουν ένα ευρύ και θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και την ελληνική κοινωνία. 

Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας αποτελεί μια πρωτοβουλία του δικτύου Open Society Foundations και του SolidarityNow, πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη που προέρχεται από τις χώρες της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λίχτενσταϊν και λειτουργεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. 

Σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Αλληλεγγύης, το Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας προσφέρει έναν ανοιχτό χώρο σε νέες και υφιστάμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, διευκολύνοντας συνεργατικές λύσεις σε επίπεδο κοινοτήτων για επείγοντα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. 

Εστιάζει στις  ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων, μέσα στις οποίες δραστηριοποιείται, και υποστηρίζει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ιθαγένειας, εθνικής καταγωγής, θρησκείας και κοινωνικής θέσης. Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάζεται  με τέσσερις ΜΚΟ: PRAKSIS, ΑΡΣΙΣ, Μαζί για το Παιδί & το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού παρέχοντας βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες πολιτών που περιλαμβάνουν παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους, αρρώστους, μετανάστες και αιτούντες άσυλο. 

Παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας  (μέσω της ΜΚΟ PRAKSIS)

Το Κέντρο Αλληλεγγύης παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε όλους εκείνους που είναι αποκλεισμένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν από έναν γενικό γιατρό, έναν γυναικολόγο, έναν οδοντίατρο, έναν ορθοπεδικό, έναν δερματολόγο έναν καρδιολόγο και έναν ψυχίατρο. Παρέχεται επίσης φαρμακευτική περίθαλψη, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Πρόγραμμα Νομικής συμβουλευτικής Υποστήριξης (μέσω της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ)

Παρέχονται δωρεάν, εμπιστευτικές και αμερόληπτες νομικές συμβουλές για ζητήματα καταναλωτικά, αστικού δικαίου, εργασιακά, ανθρώπινων δικαιωμάτων και κοινωνικής πρόνοιας, όπως συμβουλευτική για ελάφρυνση από χρέη που έχουν προκύψει από πιστωτικές κάρτες, υποθήκες και ακίνητα). Σε ειδικές περιπτώσεις προβλέπεται και δικαστική εκπροσώπηση. 

Υποστήριξη της απασχολησιμότητας (μέσω της ΜΚΟ PRAKSIS)

Παρέχεται δωρεάν συμβουλευτική επαγγελματική υποστήριξη. Μεταξύ άλλων προβλέπεται εκπαίδευση για την απόκτηση δεξιοτήτων για την εργασία, συνεδρίες επαγγελματικού προσανατολισμού, καθοδήγηση για τις συνεντεύξεις, μεθοδολογία για αναζήτηση εργασίας, προετοιμασία βιογραφικού σημειώματος, δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για την αναζήτηση εργασίας, καθώς και τη δικτύωση με πιθανούς εργοδότες μέσω της καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας του Κέντρου. Το Κέντρο προσφέρει βοήθεια προκειμένου οι εξυπηρετούμενοι να μπορέσουν να μεγιστοποιήσουν με επιτυχία τις πιθανότητες απασχόλησής τους. 

Υποστήριξη Παιδιού και Οικογένειας (μέσω των ΜΚΟ Μαζί για το Παιδί, και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού)

Το Κέντρο στεγάζει την τηλεφωνική γραμμή 11525 βοήθειας οικογενειών – παιδιών και εφήβων, καθώς και ένα Κέντρο ημερήσιας φροντίδας παιδιού, με στόχο να υποστηρίξει τα παιδιά όσων απευθύνονται για βοήθεια στο Κέντρο και να διευκολύνει τις εργαζόμενες μητέρες. Ακόμη, εξειδικευμένο προσωπικό προσφέρει  ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε μητέρες και οικογένειες, καθώς και συμβουλευτική και υπηρεσίες καθοδήγησης σε μητέρες, γονείς και οικογένειες που έχουν ανάγκη πραγματοποιώντας προσωπικές και ομαδικές συμβουλευτικές συνεδρίες, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. 

Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας

Δομοκού 2, Παλαιό Φρουραρχείο, απέναντι από Σταθμό Λαρίσης

Ώρες Λειτουργίας 9-5 καθημερινές