Ανοίξτε την πόρτα στη ΠΑΜΕΔΥ για τη μελέτη διατροφής στη χώρα μας

26-12-2016

Η επίσημη έναρξη της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.), μίας έρευνας εθνικής εμβέλειας και σημασίας για την υγεία του πληθυσμού, πραγματοποιήθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

Η σημαντική αυτή Μελέτη πραγματοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την υποστήριξη σημαντικών εθνικών φορέων, όπως η Ελληνική Στατιστική Αρχή, και σε συνεργασία με συμβουλευτική επιτροπή που αποτελείται από καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, καθηγητές του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, καθώς και από εκπροσώπους του Medical Research Council (MRC) και του NatCen Social Research (NatCen) της Αγγλίας.

Κύριος στόχος της ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. είναι η αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής του Ελληνικού πληθυσμού και η σχέση τους με δείκτες υγείας και χρόνια νοσήματα, χρησιμοποιώντας αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα. Απώτερος φυσικά σκοπός, είναι η ενημέρωση των υγειονομικών αρχών για την ιεράρχηση των αναγκών και την λήψη σχετικών μέτρων υγείας, καθώς και για την υλοποίηση προγραμμάτων παρέμβασης για την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Η συλλογή των δεδομένων ανά την Ελλάδα θα γίνει με κατά πρόσωπο συνέντευξη στο σπίτι του συμμετέχοντα από ειδικούς ερευνητές, ιατρούς ή κλινικούς διαιτολόγους, οι οποίοι λίγες μέρες πριν την επίσκεψη θα αφήσουν σχετική ειδοποίηση και ενημερωτικό φυλλάδιο που περιγράφει τη μελέτη αναλυτικά.  Όποιος λάβει τη σχετική ειδοποίηση μπορεί να επικοινωνήσει με τους ερευνητές για να κλείσει ραντεβού σε ώρα και ημέρα που τον/ την εξυπηρετεί. Όλοι οι ερευνητές φέρουν ειδική ταυτότητα τα στοιχεία της οποίας μπορούν να πιστοποιηθούν καλώντας τη Γραμματεία ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.  Στην επόμενη φάση θα ακολουθήσει διενέργεια μετρήσεων και λήψη δειγμάτων αίματος για τη διεξαγωγή βιοχημικών και λοιπών αναλύσεων σε κινητές μονάδες αιμοληψίας από κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. 

 Όσοι καλούνται να πάρουν μέρος στην ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. επιλέγονται μέσω ενός τυχαιοποιημένου συστήματος επιλογής από το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, ο σχεδιασμός του οποίου έγινε από Ελληνική Στατιστική Αρχή σε συνεργασία με την ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. όπως δήλωσε ο κ. Ιωάννης Νικολαΐδης, Προϊστάμενος Τμήματος Μεθοδολογίας Ανάλυσης και Μελετών στην Ελληνική Στατιστική Αρχή. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. Είναι η πρώτη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα που διεξάγεται στην Ελλάδα σε εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως φύλου, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα.  

Από την πλευρά του ο κ. Αντώνιος Ζαμπέλας, Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.,  δήλωσε πως «Δεδομένης της διαμορφωθείσας κατάστασης στην Ελλάδα σήμερα, με την ολοένα και αυξανόμενη πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας λόγω της οικονομικής κρίσης και της γήρανσης του πληθυσμού, η πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων είναι εθνικός στόχος και η προαγωγή υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής αποτελεί μοχλό βελτίωσης της ποιότητας ζωής της ελληνικής κοινωνίας. Με βάση, τόσο την έλλειψη συνολικών εθνικών μελετών στην Ελλάδα, όσο και την επιτακτική ανάγκη για ιεράρχηση των υγειονομικών αναγκών, γίνεται αντιληπτή η αναγκαιότητα αλλά και η σπουδαιότητα του εν λόγω εθνικού έργου». 

Ο κ. Γεώργιος Μίχας, Ιατρός, MSc, PhD, Ιατρός Συντονιστής ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. επεσήμανε πως όλοι κερδίζουν από τη συμμετοχή αφού πραγματοποιούνται δωρεάν ιατρικές εξετάσεις: όπως μέτρηση αρτηριακής πίεσης, λιπομέτρηση, σπιρομέτρηση, δυναμομέτρηση και αιμοληψία (πλήρης αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος, βιταμίνες, θυρεοειδικές ορμόνες, βαρέα μέταλλα κ.α.). Ενώ παρέχονται διατροφικές συστάσεις και συμβουλές για καλή υγεία και για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας όπως παχυσαρκία, διαβήτης, υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες, καρδιαγγειακά κ.α. 

 Η έναρξη αλλά κυρίως η συνέχιση σε βάθος χρόνου ενός τόσο σημαντικού ερευνητικού έργου σηματοδοτεί μία προοπτική βελτίωσης της δημόσιας υγείας σύμφωνα με τη δήλωση της κας Ρενάτας

Μίχα, Κλινικής Διαιτολόγου, Επιδημιολόγου PhD, Διευθύντριας ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ., Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ακαδημαϊκού, Τμήμα Επιδημιολογίας, Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Harvard «Τα αποτελέσματα της ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. θα προσφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαμόρφωση μέτρων δημόσιας πολιτικής με στόχο τόσο τη βραχυπρόθεσμη αλλά και τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου για τον Ελληνικό πληθυσμό και τη συνεπακόλουθη βελτίωση της υγείας όλων μας. Όλοι λοιπόν ανοίγουμε την πόρτα μας στην Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας».

 Σημειώνεται πως η ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. – που είναι εγκεκριμένη από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Αρ. Πρ. ΓΝ/ΕΞ/743/31-05-2013)- ακολουθεί τα πρότυπα της μεγαλύτερης αντίστοιχης μελέτης παγκοσμίως, η οποία διεξάγεται στις Η.Π.Α. από το 1960 (NHANES – National Health and Nutrition Examination Survey) καθώς και της αντίστοιχης εθνικής μελέτης που διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1990 (NDNS – National Diet and Nutrition Survey).