Ανθρακικό & οστεοπόρωση: Τι σχέση έχουν;

09-07-2017

Με μία σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο θα διαπιστώσετε πως πολλά έχουν γραφτεί για τη σχέση μεταξύ για το ανθρακικό στη σόδα ή στα ροφήματα τύπου κόλα, και την υγεία των οστών. Μάλιστα, μετά την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, η αποφυγή των ανθρακούχων ποτών αποτελεί μία από τις συχνότερες συμβουλές προς τις γυναίκες με οστεοπόρωση.

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά;

Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από περίπου μία δεκαετία όταν κάποιες μελέτες συνέκριναν την οστική πυκνότητα γυναικών κατά την εμμηνόπαυση που κατανάλωναν ανθρακικό, και όσων όχι. Το ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης ήταν πως η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών τύπου κόλα, αλλά όχι ανθρακούχου νερού ή σόδας, φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά τη σκελετική υγεία. Αξίζει να σημειωθεί πως η μέση κατανάλωση ανθρακούχων ποτών στη μελέτη ήταν 5 μερίδες την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνονται και από άλλες επιστημονικές έρευνες, οι οποίες δεν βρίσκουν διαφορές στο μεταβολισμό των οστών, καταναλωτών ανθρακικού.

Που βασίστηκε η θεωρία;

Εκτός όμως από την παρατήρηση του φαινομένου, οι επιστήμονες προσπάθησαν να δώσουν μια ‘εξήγηση’, ή καλύτερα να προσδιορίσουν το μηχανισμό δράσης αυτού. Κατευθυνόμενοι από τα αποτελέσματα που είχαν στα χέρια τους, επικεντρώθηκαν στα κόλα αναψυκτικά. Οι υποθέσεις είναι αρκετές:

  • Το ανθρακικό ενδέχεται να αλλάζει την οξύτητα στο σώμα, προκαλώντας την έξοδο ασβεστίου από τα οστά. Ή το λιγότερο πιθανό σενάριο.
  • Η καφεΐνη, η ζάχαρη ή το φωσφορικό οξύ στα αναψυκτικά τύπου κόλα, μειώνουν το ελεύθερο ασβέστιο στο σώμα. Κατά συνέπεια η ορμόνη παραθορμόνη κινητοποιείται για να ‘ξεκλειδώσει’ το αποθηκευμένο ασβέστιο των οστών. Ή το πιο πειστικό σενάριο.
  • Η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών, αντικαθιστά το γάλα ή άλλες καλές πηγές ασβεστίου και βιταμίνης Η΄το πλέον ρεαλιστικό σενάριο. 

Μπορείτε να πίειτε ανθρακούχα αναψυκτικά εάν έχετε οστεοπόρωση;

Το ασφαλές συμπέρασμα στο οποίο μπορεί να καταλήξει κανείς στηριζόμενος στα επιστημονικά τεκμήρια είναι πως ένα αναψυκτικό με ανθρακικό περιστασιακά, δεν βλάπτει! Θα ήταν αδύνατον άλλωστε μία τέτοια συνήθεια να έχει τόσο μεγάλη επίδραση σε ένα από τα πιο γερά οικοδομήματα του οργανισμού, που δεν είναι άλλο από το σκελετικό σύστημα. Αντί λοιπόν να ανησυχείτε για ‘φήμες’, δώστε έμφαση σε θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, η βιταμίνη D, στα γαλακτοκομικά και τα στα όσπρια, αλλά και στην ήπια φυσική δραστηριότητα.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία:

Tucker KL, Morita K, Qiao N, Hannan MT, Cupples LA, Kiel DP. Colas, but not other carbonated beverages, are associated with low bone mineral density in older women: The Framingham Osteoporosis Study. Am J Clin Nutr. 2006 Oct;84(4):936-42.