Αντιβίωση: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε όταν την παίρνετε

χάπια με αντιβίωση
10-01-2022

Η κάθε αντιβίωση δεν είναι ίδια. Και δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς συνταγή γιατρού και χωρίς να έχετε διαβάσει προσεκτικά το φύλλο οδηγιών που την συνοδεύει.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν λαμβάνετε αντιβίωση

Μην πίνετε αλκοόλ: Αν και δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα των περισσότερων αντιβιοτικών, μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα αδυναμίας και να παρατείνει τα συμπτώματα της λοίμωξης. Επίσης, τόσο το αλκοόλ όσο και η αντιβίωση μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα, ναυτία και υπνηλία. Επομένωςμ ο συνδυασμός τους συνεπάγεται πιο έντονα συμπτώματα.

Να παίρνετε προβιοτικά: Τα αντιβιοτικά δρουν ενάντια στα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, ταυτόχρονα όμως εξουδετερώνουν ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο. Λόγω αυτής της επίδρασης μπορεί να προκληθούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως η διάρροια.

Να τρώτε καλά: Κάποια αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται μετά την κατανάλωση ενός γεύματος ώστε να αποφευχθεί ο στομαχόπονος. Άλλα συνιστάται να λαμβάνονται με άδειο στομάχι για καλύτερη απορρόφηση.

Δώστε προσοχή στην αντισύλληψη: Τα περισσότερα αντιβιοτικά δεν επεμβαίνουν στη δράση των ορμονικών αντισυλληπτικών χαπιών, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Η ριφαμπικίνη που χορηγείται για τη μηνιγγίτιδα και η ριφαμπουτίνη που χορηγείται για τη φυματίωση μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα των ορμονών που αποτρέπουν την ωορρηξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες μετά τον τοκετό πρέπει να παίρνουν αντιβίωση