Απινιδωτής: πως σώζει ζωές

14-06-2021

 Στον ποδοσφαιρικό αγώνα Δανίας – Φινλανδίας, ο δανός ποδοσφαιριστής Κρίστιαν Έρικσεν σωριάστηκε στο έδαφος. Η καρδιά του σταμάτησε να χτυπάει και χρειάστηκε τεχνητή αναπνοή και τη χρήση απινιδωτή για να μείνει στη ζωή. Πέρα από τις συγκλονιστικές εικόνες που είδαμε σε όλο τον κόσμο, το περιστατικό έδειξε την αξία της χρήσης των απινιδωτών.

 

Τι συνέβη;

Η καρδιακή ανακοπή, παραμένει παγκοσμίως βασική αιτία θανάτου, παρότι η πρόοδος στην επείγουσα καρδιακή φροντίδα, είναι μεγάλη.  Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή συμβαίνουν ξαφνικά, εκτός νοσοκομείου, χωρίς -ή με ελάχιστη- προειδοποίηση. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που ονομάζεται αιφνίδιος καρδιακός θάνατος που οφείλεται στην κοιλιακή μαρμαρυγή μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία).

Τί είναι όμως ακριβώς η απινίδωση και ο απινιδωτής;

Απινίδωση είναι η χορήγηση ρεύματος, το οποίο αδρανοποιεί στιγμιαία την καρδιά και της δίνει την ευκαιρία να ξαναρχίσει να χτυπά με φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα.

Ο απινιδωτής είναι ιατρική συσκευή η οποία κάνει ουσιαστικά ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ και μπορεί να ανατάξει μια θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία. Ειδικότερα, ο φορητός απινιδωτής αποτελείται από έναν μικρό υπολογιστή, ηλεκτρικά κυκλώματα και αυτοκόλλητα επιθέματα ηλεκτροδίων. Τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο στέρνο του ασθενή και δίνουν  πληροφορίες για τον καρδιακό ρυθμό. Αν ο υπολογιστής διαγνώσει πρόβλημα ρυθμού το οποίο χρήζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση. Έτσι μπορεί να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του

Η έγκαιρη -όπου ενδείκνυται- απινίδωση, μαζί με τεχνητή αναπνοή (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση – ΚΑΡΠΑ), κυριολεκτικά μπορεί να σώζει μια ζωή. Σύμφωνα με τα στοιχεία η κοιλιακή μαρμαρυγή που αντιμετωπίζεται με απινίδωση και αναζωογόνηση σε 3-5 λεπτά, έχει ποσοστό επιβίωσης 49-75%. Υπολογίζεται πως κάθε λεπτό που καθυστερεί η απινίδωση μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά 10-12%.

Για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν απινιδωτές σε δημόσιους χώρους και πολυσύχναστα μέρη: αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί τρένων, εμπορικά κέντρα, χώροι συνεδρίων / εκδηλώσεων, γήπεδα, εργοστάσια, κτίρια γραφείων κ.α. Επίσης σε πλοία, αεροπλάνα, ξενοδοχεία, εκκλησίες, γυμναστήρια, σχολεία, ακόμα και σε συγκροτήματα κατοικιών.

Πολλοί απινιδωτές είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται εύκολα από οποιονδήποτε έχει παρακολουθήσει μαθήματα ΚΑΡΠΑ. Έτσι σε έκτακτες καταστάσεις κι όταν δεν υπάρχει γιατρός, ή άμεση ιατρική βοήθεια, οι

Να σημειωθεί ότι παλαιότερα οι απινιδωτές ήταν περίπλοκοι και δύσχρηστοι. Μπορούσαν  να τους χρησιμοποιήσουν μόνο εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας και για αυτό βρισκόντουσαν μόνο στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων.