Απιστία: Η απιστία αδυνατίζει;

26-12-2016
Σίγουρα ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να πάθει κανείς σε μια σχέση ή έναν γάμο είναι να μάθει πως ο σύντροφος του τον έχει απατήσει. Όλα όμως και την θετική πλευρά. Βρετανοί ειδικοί βρήκαν πως η απιστία μπορεί και να αδυνατίζει.
 
3.000 παντρεμένοι άντρες και γυναίκες πήραν μέρος στη μεγάλη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η σελίδα γνωριμιών UndercoverLovers.com στη Βρετανία.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως παραπάνω από τους μισούς άντρες και το 62% των γυναικών, είπαν ότι έχασαν βάρος όταν άρχισαν να απατούν τον σύντροφό τους.
Συγκεκριμένα, οι άπιστοι άντρες δήλωσαν πως κατά μέσον όρο έχασαν 3 κιλά, ενώ οι άπιστες γυναίκες 5 κιλά.
 
Οι ειδικοί λένε πως δεν εκπλήσσονται και τόσο από τα αποτελέσματα περί απιστιας και αδυνατίσματος. Υποστηρίζουν μάλιστα πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό. 
 
Όπως εξηγεί ο Δρ. Κρεγκ Τζάκσον, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ «η απιστία ασκεί τρομερή ψυχική πίεση σε όποιον την κάνει. Τα ψέματα, η προσπάθεια να κρυφτεί, ο αγώνας να μην γίνει αντιληπτή η άπιστη συμπεριφορά, προκαλούν έντονο στρες – και το στρες επηρεάζει με πολλούς τρόπους τον οργανισμό».
Ο ίδιος προσθέτει πως «όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, ο οργανισμός παράγει ορμόνες του στρες, δηλαδή αδρεναλίνη και κορτιζόλη, ο καρδιακός παλμός και η αναπνοή επιταχύνονται, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται και ανεβαίνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευεξίας, στον εγκέφαλο. Όλα αυτά καίνε θερμίδες».
 
Και μετά είναι οι συμπεριφορικές αλλαγές που κάνουν όσοι αρχίζουν μία εξωσυζυγική σχέση. «Κατ’ αρχήν όταν κάποιος αρχίζει μια σχέση θέλει να φαίνεται πιο επιθυμητός από ποτέ, οπότε ασύνειδα σχεδόν αρχίζει να προσέχει την εμφάνιση και την διατροφή του. Ταυτοχρόνως, όμως, τρέχει και δεν φτάνει, διότι για να μην αποκαλυφθεί η σχέση πρέπει να εξακολουθήσει να κάνει ό,τι έκανε συν να βρίσκει χρόνο για τη νέα σχέση – συνεπώς ο χρόνος για τσιμπολόγημα και φαγητό μπροστά στην τηλεόραση περιορίζονται δραστικά. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι άπιστοι συχνά είναι άνθρωποι που έως πρότινος δεν έκαναν και πολύ συχνά σεξ – και η αύξηση της συχνότητάς του από μόνη της καίει περισσότερες θερμίδες».
 
Εκπρόσωπος της ιστοσελίδας UndercoverLovers.com είπε πως «είναι καλά γνωστό πως οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στο φαγητό όταν είναι δυστυχισμένοι, ενώ αυτό περνάει σε δεύτερη μοίρα όταν είναι χαρούμενοι – και αυτή τη χαρά προσφέρει μία εξωσυζυγική σχέση».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: