Απιστία: Πως θα καταλάβω εάν με απατάει;

26-12-2016
Η πιο συχνή αιτία διαζυγίου είναι η απιστία. Το να καταλάβει κανείς εάν ο σύντροφος του τον απατάει δεν είναι πάντα εύκολο. Η επιστήμη μας βοηθά τώρα να δούμε τα σημάδια μέσα από το περιοδικό Bussiness Insider.
 
Κι αν το διαπιστώσει κανείς πως έχει πέσει θύμα απιστίας δεν είναι θέμα επιστήμης, η επιστήμη μπορεί να μας δώσει πολλές φορές τα όπλα να δούμε εάν ο σύντροφος μας είναι πιστός ή όχι. Πως θα καταλάβουμε λοιπόν;
 
– Ρώτα έναν τρίτο
Κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, ζητήθηκε από ζευγάρια να ζωγραφίσουν με τα μάτια δεμένα αυτό που τους έλεγε ο σύντροφος τους. Στη συνέχεια, άγνωστοι είδαν το πείραμα σε βίντεο κι έκριναν εάν οι ζωγραφιές ήταν κοντά στις οδηγίες. Από το πείραμα φάνηκε πως ένας τρίτος παρατηρητής μπορεί να διακρίνει με πιο καθαρό μυαλό μια ύποπτη συμπεριφορά.
 
– Όχι βιαστικά συμπεράσματα
Το 2013, ομάδα ψυχολόγων ζήτησε από φοιτητές να κρίνουν εάν οι μάρτυρες σε ένα δικαστήριο είχαν πει αλήθεια ή ψέματα. Όσοι φοιτητές είχαν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο να σκεφτούν, αποδείχθηκαν πιο σωστοί κριτές. Όταν παίρνουμε το χρόνο μας για να επεξεργαστούμε τη συμπεριφορά ενός άλλου ατόμου υποσυνείδητα, μπορούμε να διακρίνουμε την αλήθεια από την απάτη με μεγαλύτερη ευκολία.
 
– Λέξεις
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Southern Methodist βρήκαν πως  οι ψεύτες χρησιμοποιούν πιο συχνά το πρώτο πρόσωπο, λέξεις που σχετίζονται με τη σκέψη, το αλλά και το εκτός. Επίσης, είχαν την τάση να χρησιμοποιούν λέξεις που σχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα και ρήματα κίνησης.
 
– Ο τόνος της φωνής
Καναδοί ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να ακούσουν ηχογραφημένες φωνές και να αξιολογήσουν πόσο ελκυστική είναι κάθε φωνή αλλά και πόσο πιθανό πίστευαν ότι είναι το εν λόγω άτομο να απατήσει τον/την σύντροφό του. Οι γυναίκες συμμετέχουσες είπαν σε αρκετές περιπτώσεις ότι οι άντρες με βαθιά φωνή ήταν πιθανό να απατήσουν τη σύντροφό τους. Οι άντρες με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν συνήθως πιο βαθιά φωνή και τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν συσχετιστεί με την απιστία.
 
– Η χρήση των social media
Πρόσφατη έρευνα υπέδειξε ότι η πολύωρη ενασχόληση με σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter συνδέεται με τις αυξημένες πιθανότητες να ξεσπάσουν μεταξύ του ζευγαριού τσακωμοί λόγω αυτής της δραστηριότητας και σε δεύτερο επίπεδο να προκύψει αργότερα απιστία, χωρισμός ή και διαζύγιο.
 
– Ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά
Οι ξαφνικές αλλαγές στη γλώσσα του σώματος, όπως εκφράσεις του προσώπου, είναι ένα κλασικό σημάδι που προκύπτει όταν κάποιος είναι νευρικός και νιώθει ότι πιέζεται, δηλαδή όταν λέει ψέματα.
 
– Σιωπή, προσωπικές επιθέσεις, επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις
Ένα παράδοξο σημάδι ότι κάποιος λέει ψέματα είναι η απόλυτη σιωπή. Η σιωπή είναι ενοχή, όπως συνηθίζουμε να λέμε… Αυτό συμβαίνει επειδή το αυτόνομο νευρικό σύστημα ανταποκρίνεται στο στρες αποκόπτοντας πλήρως την παροχή σάλιου στη στοματική κοιλότητα. Επίσης, εάν κάποιος αρχίζει να φωνάζει και να βρίζει όταν τον ρωτούν κάτι ή επαναλαμβάνει κάθε ερώτηση πριν την απαντήσει, είναι πολύ πιθανό να λέει ψέματα.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: