Απλήρωτοι οι περίπου 700 επικουρικοί γιατροί που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ

25-09-2017

Απλήρωτοι παραμένουν οι επικουρικοί ιατροί οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ! Πρόκειται ουσιαστικά για περίπου 700 ιατρούς,  σχεδόν το 1/3 των υπηρετούντων επικουρικών, η μισθοδοσία των οποίων γίνεται μέσω ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με την ΟΕΝΓΕ, «πολλοί από τους επικουρικούς εντάχθηκαν  στο  ΕΣΠΑ εκ  των  υστέρων  και εξαναγκάστηκαν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να υπογράψουν οι ίδιοι την αλλαγή της σύμβασής τους, ενώ άλλοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με μονομερείς αποφάσεις των διοικητών χωρίς καν οι ίδιοι να ενημερωθούν».

Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία τους, το κονδύλι για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, συνολικού ύψους 10.800.000 ευρώ, που αφορά τις τακτικές αποδοχές και τις πρόσθετες εφημερίες, εγκρίθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες (με καθυστέρηση άνω των 3 μηνών) από τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας.

Έτσι σε πολλά νοσοκομεία επικουρικοί ιατροί παραμένουν απλήρωτοι για 1 – 3 μήνες. Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, στα νοσοκομεία δεν θα φτάσει ολόκληρο το αναγκαίο κονδύλι αλλά λιγότερο από  το μισό, πράγμα που σημαίνει πως τον Νοέμβριο θα παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα. Τέλος παραμένει  ασαφές  τι  θα γίνει  την  επόμενη  χρονιά,  στο  τέλος  της  οποίας  λήγει το  συγκεκριμένο  πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι  η  πολιτική  ηγεσία  του  Υπουργείου Υγείας  έχει  ξεκαθαρίσει ότι  δεν  πρόκειται  να ανανεωθούν  οι  συμβάσεις  των επικουρικών ιατρών που  είναι  ενταγμένοι στο  ΕΣΠΑ,  μετά  τη  λήξη  του προγράμματος.

Την ίδια στιγμή, οι κενές οργανικές θέσεις των υπαρχόντων  οργανισμών μόνο σε ειδικευμένους γιατρούς, που και αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τις 6.000.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί:

– Την  άμεση  αποπληρωμή  όλων  των  οφειλόμενων  (τακτικών  αποδοχών  και  εφημεριών)  και  την εξασφάλιση της απρόσκοπτης μισθοδοσίας από δω και πέρα.

– Πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα όλων των συναδέλφων ανεξάρτητα από την εργασιακά τους σχέση.

– Καμία απόλυση επικουρικού γιατρού.

– Κατάργηση της αθλιότητας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, έτσι ώστε να απορροφηθούν και οι 2000 υπηρετούντες επικουρικοί.