Από τα αμφιθέατρα του Imperial, στα εφημερεύοντα του Ευαγγελισμού

26-12-2016

Ίσως να είχε αξιοποιήσει καλύτερα το χρόνο του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εάν το Σάββατο αντί να τρέχει στα αμφιθέατρα του Imperial College για να εισπράξει τη χλεύη κάποιων κακομαθημένων παιδιών έκανε τον κόπο να περάσει από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» το οποίο εφημέρευε. Και εάν η εικόνα των φοιτητών που έκαναν το Imperial “Χάβρα”, ήταν θλιβερή, η εικόνα του νοσοκομείου ήταν τραγική.

Οι άνθρωποι στοιβάζονταν σε ράντζα ο ένας δίπλα στον άλλο και περίμεναν με τις ώρες προκειμένου να μπορέσει να τους δει ένας γιατρός. Δύο ασθενείς κάθε ένα λεπτό προσέρχονταν στην εφημερία, που μόνο την Παρασκευή «έκλεισε» με 1.000 περιστατικά! Ενδεικτικό είναι ότι ο χρόνος αναμονής για βασικές διαγνωστικές εξετάσεις – όπως ακτινογραφίες, αξονικές, αιματολογικές – ξεπέρασε τις 4 ώρες, κατά μέσο όρο!  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η 5μελής  Επιτροπή  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)  Ευαγγελισμού, «οι επίσημα καταγεγραμμένοι ασθενείς ξεπερνούν τους χίλιους ανά εφημερία και από αυτούς εισάγονται κάθε φορά 150 με 180 περίπου. Όμως, στην πραγματικότητα οι εξεταζόμενοι είναι πολλαπλάσιοι από τους καταγεγραμμένους!».

Όπως αναφέρουν οι γιατροί, «κάθε φορά επιμελητές και ειδικευόμενοι εξοντωμένοι από την ολονύχτια υπηρεσία τους αναγκάζονται να παραμένουν για πολλές ακόμα ώρες της επόμενης μέρας στα επείγοντα για να διεκπεραιώσουν με ασφάλεια την πληθώρα των περιστατικών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επιληφθούν άμεσα των ασθενών που έχουν εισαχθεί και πολλοί από αυτούς είναι σε ράντζα όπως στις τελευταίες εφημερίες που ειδικά πχ. στα Παθολογικά τμήματα φτάνουν ακόμα και τα πενήντα την επομένη μέρα της γενικής εφημερίας».

 Στο Ψυχιατρικό Τμήμα -σημειώνουν – τα ράντζα ποτέ δεν πέφτουν κάτω από τα 20-25 δίπλα – δίπλα ελαφριά και βαριά περιστατικά! Οι λίστες αναμονής για τα χειρουργικά περιστατικά κρατάνε για μήνες…

 Οι γιατροί απευθύνουν κραυγή αγωνίας για την έλλειψη 180 ειδικευμένων και 60 ειδικευομένων γιατρών, καθώς και άνω των 500 νοσηλευτών.

 Αυτό είναι το στοίχημα που θα έπρεπε να κερδίσει ο υπουργός Υγείας και να σταματήσει να επαίρεται στο tweeter για το που θα πάει, που θα μιλήσει, που θα φάει και που θα κοιμηθεί, (Harvard-suite Kennedy), επιδιδόμενος σε έναv ανώφελο πόλεμο με τους ιδεολογικούς αντιπάλους του. Και είναι κρίμα, αν όχι για τον Άδωνι σίγουρα για τον Υπουργό της χώρας που αν μη τι άλλο τον είδαμε και μάχες να δίνει και κάποιες εξ αυτών να τις κερδίζει.