Από το 2010, 4 διαδοχικές επιδημίες Ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

26-12-2016

Ιδιάιτερου ενδιαφέροντος είναι η εισήγηση του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και οι επιπτώσεις του στη χώρα μας, στο 5ο Forum Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς στη Θεσσαλονίκη.

Κάθε χρόνο καταγράφεται σημαντικός αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, με την πλειονότητα αυτών να είναι ασυμπτωματικά, ενώ περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό από ανθρώπους και ίππους που θα  μολυνθούν, μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, π.χ εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα, που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Πιο συγκεκριμένα, από το 2010 μέχρι σήμερα σημειώθηκαν στη χώρα μας 4 διαδοχικές επιδημίες του ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, με μοιραία κατάληξη ορισμένων εξ΄ αυτών, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν κρούσματα εγκεφαλίτιδας σε ίππους, εξαιτίας μόλυνσης από τον ιό.

Στην εισήγηση τονίστηκε η αναγκαιότητα εφαρμογής πρακτικών καταπολέμησης κουνουπιών 2,5 μήνες πριν από την έναρξη των κρουσμάτων σε ανθρώπους και ίππους. Σε ότι αφορά την πρόληψη στους ίππους, παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα από την επιστημονική μελέτη που υλοποιείται στη χώρα μας την τελευταία τριετία με τη συνεργασία της Ζoetis Hellas SA, με στόχο την αξιολόγηση ενός αδρανοποιημένου εμβολίου κατά του ιού. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν ότι το εμβόλιο μπορεί να παρέχει προστασία σε ίππους, έναντι φυσικών λοιμώξεων από στελέχη του εξελικτικού κλάδου 2 του ιού, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις επιδημίες στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μεγάλης σημασίας για την υγεία των ίππων και επιπλέον, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα δεδομένα και για τη μελλοντική ανάπτυξη εμβολίων έναντι του ιού του Δυτικού Νείλου στον άνθρωπο.