“Από το αδιανόητο στο αυτονόητο” με σύμμαχο την ανάγκη…

26-12-2016

«Όλοι ήθελαν να κάνουν μεταρρυθμίσεις αλλά εμείς είχαμε σύμμαχο την ανάγκη». Τάδε έφη Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Υγείας κ. Κυριάκου Σουλιώτη με τίτλο: «Η Δημόσια Ασφάλιση Υγείας στην Ελλάδα: από το αδιανόητο στο αυτονόητο». Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση, παρουσίασαν επίσης ο βουλευτής, πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και οι Καθηγητές κ.κ. Ξενοφών Κοντιάδης καιΙωάννης Τούντας ενώ την εκδήλωση και τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ.  Αντώνης Καρακούσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην τεράστια συμβολή του τομέα της υγείας στο δημόσιο χρέος της χώρας, παραπέμποντας στις αντίστοιχες αναφορές στο έργο του συγγραφέα.

 Ο κ. Λοβέρδος στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δυσκολίες του εγχειρήματος του ΕΟΠΥΥ το οποίο απέφερε εξοικονόμηση πάνω από 4 δισεκ. ? ετησίως, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον εξορθολογισμό του τομέα της υγείας, μια και, όπως ανέφερε, “χωρίς τον ΕΟΠΥΥ τα επιμέρους ταμεία θα είχαν καταρρεύσει λόγω χρεών”. Αναφερόμενος στον συγγραφέα υπογράμμισε τη σημασία του ηλεκτρονικού συστήματος παραπομπής για εξετάσεις, το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά στον ΟΠΑΔ, με αποτέλεσμα τη μείωση των σχετικών δαπανών κατά 40%. Τόνισε δε πως το συγκεκριμένο εγχείρημα κόστισε ελάχιστα (170.000 ? τα οποία μάλιστα καλύφθηκαν με χορηγία), παρά τις αντίθετες εισηγήσεις “διαφόρων συμβούλων” που αναφέρονταν σε διαγωνισμούς εκατομμυρίων. Επιπλέον υπογράμμισε τη σημασία της μετατροπής του ΟΠΑΔ σε ασφαλιστικό ταμείο αναφερόμενος στις ακραίες αντιδράσεις των συντεχνιών και των συμφερόντων σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια της περιόδου της υπουργείας του.

 Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε τη συμβολή του προκατόχου του στη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας και τον ευχαρίστησε για την τόλμη του ως προς το εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ, το οποίο χαρακτήρισε “αίτημα τριών δεκαετιών”. Υπογράμμισε ότι με την συγκρότηση του ΠΕΔΥ υλοποιείται η εξίσου απαραίτητη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τον ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά να ενισχύεται, ενώ σχολίασε ότι “όλοι ήθελαν να κάνουν μεταρρυθμίσεις αλλά εμείς είχαμε σύμμαχο την ανάγκη”. Για το βιβλίο σημείωσε ότι παρέχει πλούσιες πληροφορίες σε όλους όσους ασχολούνται με το χώρο της υγείας και ότι “μας θυμίζει το πώς φτάσαμε ως εδώ και το πόσο δύσκολη είναι η προσπάθεια μετάβασης από το αδιανόητο, δηλαδή να ξοδεύουμε αλόγιστα, στο αυτονόητο, ήτοι να παρέχουμε τις απαραίτητες υπηρεσίες χωρίς σπατάλες και για το λόγο αυτό πρέπει να το διαβάσουν όλοι για να αποφύγουμε αντίστοιχες πρακτικές στο μέλλον”. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον κ. Σουλιώτη για την υποστήριξη που παρείχε με την πρόταση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 Σημειώνεται ότι και οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στο ότι περιθώριο για περαιτέρω μείωση της δαπάνης υγείας δεν υπάρχει πλέον.

 Ο κ. Κοντιάδης αναφέρθηκε στον βιωματικό χαρακτήρα του βιβλίου και υπογράμμισε την επιστημονική και τεχνική αξία του. Τόνισε ότι από τις αναφορές του συγγραφέα, για τον οποίο είπε ότι “είναι προφανές ότι λειτούργησε αποκλειστικά και μόνο προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος”, προκύπτουν σημαντικά πολιτικά μηνύματα, επικρίνοντας την πρόσφατη απόφαση σύμφωνα με την οποία τοποθετήθηκε στο τιμόνι του ΟΠΑΔ ένας εβδομηνταοκτάχρονος πρώην βουλευτής. Επιπλέον, παρέθεσε ένα απόσπασμα του βιβλίου από το οποίο προκύπτει ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν γνώριζαν καν το ύψος του χρέους τους.

 Ο κ. Τούντας αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του συγγραφέα στον εξορθολογισμό του ΟΠΑΔ αλλά και στους πρώτους μήνες λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, παραθέτοντας αντίστοιχες εμπειρίες στρεβλής λειτουργίας του κράτους κατά τη θητεία του ως Προέδρου του ΕΟΦ. Συνεχάρη τους δύο Υπουργούς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ και συνέστησε στροφή της πολιτικής υγείας στα θέματα πρόληψης. Για το βιβλίο σχολίασε τον ευχάριστο αλλά και διδακτικό χαρακτήρα της γραφής του συγχαίροντας τον κ. Σουλιώτη για την πρωτοβουλία του.

 Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο κ. Σουλιώτης αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα στρεβλής λειτουργίας του κράτους όπως πχ την αρχική αδυναμία υλοποίησης των εκπτώσεων που συμφώνησε με παρόχους ή της ηλεκτρονικής παραπομπής για εξετάσεις με επιχείρημα το ότι “δεν προβλέπονται”. Ευχαρίστησε τον κ. Λοβέρδο για τη μετατροπή του ΟΠΑΔ σε ταμείο καθώς, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, χάρις σε αυτή την παρέμβαση, στα πρώτα βήματα του ΕΟΠΥΥ υπήρχε μια συστηματική ροή πόρων και τον συνεχάρη για την τόλμη του καθώς, όπως τόνισε, “δεν ήμασταν κανονικό κράτος και αυτό αποτυπώνεται και στο ότι οι περισσότερες παρεμβάσεις μας, ακόμη και αυτές που ρύθμιζαν θέματα καθημερινής διαχείρισης όπως πχ ο τρόπος πληρωμής των φαρμακοποιών, χρειάστηκαν νομοθετική πρωτοβουλία”. Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Γεωργιάδη για την εμπιστοσύνη του στη συγκρότηση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δήλωσε αισιόδοξος για τη μετάβαση από το αδιανόητο στο αυτονόητο αναφερόμενος στα εντυπωσιακά αποτελέσματα του προγράμματος “Αριστοτέλης” χάρις στο οποίο αποφεύχθηκαν 2.000 περίπου νέα κρούσματα HIV με όφελος που προσεγγίζει τα 90 εκατ. ?.