Αποδυνάμωση και φίμωση των Ιατρικών Συλλόγων καταγγέλει ο ΙΣΑ

10-08-2017

Αποδυνάμωση και  φίμωση των Ιατρικών Συλλόγων επιχειρείται με το  Σχέδιο Νόμου που έδωσε το υπουργείο Υγείας, σε δημόσια διαβούλευση, καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, «ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καταγγέλλει ότι επιχειρείται με πραξικοπηματικό τρόπο  παρέμβαση στη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων και  γίνεται προσπάθεια φίμωσης και αποδυνάμωσή τους ,με το Σχέδιο Νόμου, για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί Π.Ι.Σ. και Ιατρικών Συλλόγων που έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση, αιφνιδιαστικά και άκαιρα  το υπουργείο Υγείας».

Πρόκειται στην ουσία –υπογραμμίζει ο ΙΣΑ – για μία κακότεχνη συρραφή των ισχυουσών διατάξεων, χωρίς καμία ουσιώδη νομοτεχνική επεξεργασία που έχει στόχο την αποδυνάμωση των Ιατρικών Συλλόγων, με  τη διαρροή των  προσωπικών δεδομένων των ιατρών και τον συγκεντρωτισμό των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να ασκείται έλεγχος από την  εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, «αγνοήθηκε προκλητικά το αίτημα του ΙΣΑ, για  αναλογική εκπροσώπηση των Ιατρικών Συλλόγων στον ΠΙΣ που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας. Είναι δε άξιον απορίας πως μια κυβέρνηση που ζητά επιμόνως τη διεξαγωγή εκλογών με απλή αναλογική ,εφαρμόζει το σύστημα κατά το δοκούν ανάλογα με τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί».

Παράλληλα ο ΙΣΑ καλεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να δημοσιοποιήσει τη σύνθεση της Επιτροπής που εκπόνησε το σχέδιο νόμου, στην οποία, όπως αναφέρεται, συμμετείχαν «εκπρόσωποι Ιατρικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, νομικοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες», αλλά και τη σύνθεση και τα πρακτικά των δύο Γενικών Συνελεύσεων που έγιναν το 2014, στις οποίες η πρόταση εγκρίθηκε.

Τέλος, καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας να δώσουν μάχη για να συνεχίσει το ιατρικό σώμα να έχει ηχηρή φωνή, ώστε να μπορεί να προασπίζει τα συμφέροντα των μελών του και τη δημόσια υγεία.