Αποκλίσεις σε τιμολόγια και υπερκοστολόγηση φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ Θεσ/νίκης

26-12-2016

Κακοδιαχείριση και ατασθαλίες στον ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης κατήγγειλε η προϊσταμένη του Τμήματος Παροχών στην Περιφερειακή Διεύθυνση του Οργανισμού. Σε αναφορά της, που βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρη Δημόπουλου, καταγγέλλει ότι κατά τη νοσηλεία ασφαλισμένων σε παθολογικές, Νευρολογικές και Ψυχιατρικές Κλινικές της Θεσσαλονίκης, οι ασθενείς υποχρεώθηκαν να πληρώσουν, εκτός από τη συμμετοχή τους στον ΕΟΠΥΥ, και επιπλέον από 300 έως 700 ευρώ για τα νοσήλια, κάτι που, όπως αποκαλύπτει, είναι παράνομο. 

Κατήγγειλε επίσης ότι ορισμένες Παθολογικές ή Νευρολογικές Κλινικές λειτουργούν ως κλινικές χρόνιων παθήσεων, παρότι δεν διαθέτουν τέτοιου είδους άδεια, με συνεπεία ο Οργανισμός να πληρώνει νοσήλια χρόνιων παθήσεων προς όφελος της Κλινικής και σε βάρος του Δημοσίου. 

Σύμφωνα μάλιστα με την υπάλληλο, από τους ελέγχους που έγιναν, αποκαλύφθηκαν αποκλίσεις στα τιμολόγια των κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ και υπερκοστολογήσεις φαρμάκων -σε μία περίπτωση έως και εκατό φορές πάνω από την κανονική τιμή- σε δημόσιο νοσοκομείο. 

Σύμφωνα με την ίδια, ύστερα από πολυετείς οχλήσεις προς την κεντρική διοίκηση του ΕΟΠΥΥ οι καταγγελίες της δεν ερευνήθηκαν,αλλά ελέγχθηκε πειθαρχικά η ίδια από το αρμόδιο συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας και τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία. 

Ο αρμόδιος εισαγγελέας, παρήγγειλε στο ΣΔΟΕ τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, με τη μορφή του κατ’ επείγοντος. Στην παραγγελία που έδωσε ζητά να διερευνηθεί εάν τελέστηκαν τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, όπως επίσης της συνέργειας στις παραπάνω πράξεις.