ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κανονικά εξελίσσεται ο διαγωνισμός για την πώληση του “Ερρίκος Ντυνάν”, παρά την “ωμή και ακατανόητη” παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα – “Πυρά” από τους FT

11-09-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Ουδεμία ανησυχία έχει προκαλέσει στα κορυφαία διοικητικά στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς η “ωμή και εν πολλοίς ακατανόητη” δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στη διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση του ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας “Ερρίκος Ντυνάν”.

Κύκλοι της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, με τους οποίους επικοινώνησε την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου το healthview.gr, διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι “ο διαγωνισμός προχωράει κανονικά και χωρίς προβλήματα. Ακόμη κι εάν ο κ. πρωθυπουργός επεχείρησε με την παρέμβασή του να ‘τρομάξει’ τους άλλους διεκδικητές του ‘Ερρίκος Ντυνάν’, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σημάδι αποχωρήσεων από τη διαδικασία, αλλά, ακόμη κι εάν αποχωρούσε το σύνολο των ιδιωτών διεκδικητών και έμενε στον διαγωνισμό μόνο το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, τότε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα ήταν υποχρεωμένη να κηρύξει ως άγονο τον διεθνή διαγωνισμό, μία αποτυχία, την οποία θα χρεωνόταν ευθέως η ίδια η κυβέρνηση”.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης δεν πλειοδοτεί στη διαδικασία των μη δεσμευτικών προσφορών, καθώς έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά ύψους μόλις 45 εκατ. ευρώ, όταν η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά το τίμημα της πώλησης του “Ερρίκος Ντυνάν” ακόμη και πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ…

 

Επικριτικό ρεπορτάζ από τους Financial Times…

 

«Ο κ. Τσίπρας έδωσε ένα απροσδόκητο χτύπημα σε πιθανούς επενδυτές, ανακοινώνοντας ότι το ελληνικό κράτος θα αναλάβει τον έλεγχο μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας, παρότι ήταν σε διαδικασία πώλησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού», αναφέρουν την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου σε δικό τους ρεπορτάζ οι Financial Times, σημειώνοντας ότι πέντε υποψήφιοι είχαν υποβάλει προσφορές, ανάμεσά τους δύο διεθνή ιδιωτικά fund και ένας επενδυτής από τον Περσικό Κόλπο, ο οποίος αναπλάθει πολυτελές παραλιακό ξενοδοχείο κοντά στην Αθήνα. Η πώληση επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο.

«Αυτή δεν είναι σωστή κίνηση αν η κυβέρνηση, όπως λέει, θέλει να προσελκύσει μεγάλης έκτασης ξένες απευθείας επενδύσεις, προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», δήλωσε στους FT σύμβουλος που εμπλέκεται στον διαγωνισμό. «Μία τέτοια ξαφνική ανατροπή θα είναι αρκετά επιζήμια για το επενδυτικό κλίμα», συμπλήρωσε.