Απώλεια βάρους: Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο ενδομήτριο

15-02-2017

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι μια νόσος που πραγματικά βασανίζει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι πολλοί. Αμερικανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν πως υπάρχει άλλος ένας. Ποιος είναι αυτός; Το περιττό βάρος.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι εκ των συχνότερων γυναικολογικών καρκίνων. Πάνω από το 75% των περιπτώσεων αφορά γυναίκες ηλικία από 55 ετών και άνω.
Οι επιστήμονες λοιπόν θέλησαν να ρίξουν λίγο περισσότερο φως στα αίτια της νόσου.

Ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Bloomington στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν στοιχεία για περισσότερες από 35.000 Αμερικανίδες ηλικίας από 50 έως 79 ετών.
Οι ειδικοί τις παρακολουθούσαν για δέκα χρόνια. Τις έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology. Έδειξαν πως η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου στις ηλικιωμένες γυναίκες.
Συγκεκριμένα παρατήρησαν ότι όσες ήταν άνω των 50 ετών και είχαν χάσει το 5% ή περισσότερο του σωματικού τους βάρους είχαν 29% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου ενδομητρίου, ανεξαρτήτως ηλικίας ή του πόσα κιλά είχαν χάσει.

Οι παχύσαρκες γυναίκες που είχαν χάσει 5% ή και περισσότερο του σωματικού βάρους τους είχαν 56% μείωση του κινδύνου. Οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες που είχαν πετύχει να έχουν ένα φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος, είχαν τελικά τον ίδιο κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου με τις γυναίκες που είχαν πάντα φυσιολογικό ΔΜΣ.

Τέλος, οι γυναίκες που είχαν πάρει περισσότερα από 4,5 κιλά είχαν 26% αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του ενδομητρίου.

«Η απώλεια βάρους ακόμα και σε μεγάλη ηλικία σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου. Η μελέτη υποστηρίζει την ανάπτυξη προγραμμάτων απώλειας βάρους στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος πρόληψης του καρκίνου για υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: Αυτές είναι πιο συχνές μορφές της νόσου
Ο καρκίνος στην πρώτη θέση της λίστας με τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας