Αποτοξίνωση: Τι να φάτε μετά από ένα «βαρύ» γεύμα;

13-01-2018

Η «αποτοξίνωση» αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές τάσεις των τελευταίων ετών. Όμως ειδικοί της διατροφής και καταναλωτές εμφανίζονται με αντίθετες απόψεις για τη σημασία και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Οι υπέρμαχοι της αποτοξίνωσης «ορκίζονται» στις ευεργετικές για το σώμα ιδιότητες της. Οι διαιτολόγοι όμως συνεχίζουν να είναι δύσπιστοι, καθώς απουσιάζει η απαραίτητη τεκμηρίωση από έγκυρα επιστημονικά δεδομένα. Οι ίδιοι δίνουν έμφαση σε διατροφικές συμβουλές που θα σας επαναφέρουν στις καθημερινές συνήθειες, χωρίς στερήσεις και ακραίες πρακτικές. Πώς λοιπόν θα επαναφέρετε το σώμα σας μετά από ένα «βαρύ» γεύμα με αγαπημένα πρόσωπα;

Απαλλαγείτε από τις τύψεις

Για να μπορέσει το σώμα να επανέλθει μετά από ένα μεγάλο γεύμα, θα πρέπει αρχικά να το έχετε απολαύσει. Θυμηθείτε πως το φαγητό δεν είναι «εχθρός». Αποτελεί όχι μόνο καύσιμο για τον οργανισμό, αλλά και μέσο για να έρθετε πιο κοντά με φίλους. Στόχος της διατροφής είναι να συνδεθεί με θετικά συναισθήματα, γι αυτό μην αφήσετε τις «τύψεις» να σας καταβάλλουν και τελικά οδηγηθείτε σε περισσότερες «άτσαλες» διατροφικές επιλογές. Κάντε μία νέα αρχή και για τις επόμενες ημέρες δώστε προσοχή σε όσα θα επιλέξετε να καταναλώσετε.

Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό

Είναι πολύ σύνηθες, ύστερα από ένα γεμάτο βραδινό να παραλείπεται το πρωινό. Η πρακτική αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία για τις διατροφικές επιλογές των επόμενων ωρών, ακόμα και ημερών. Για να μπορέσετε να ελέγξετε καλύτερα τα επίπεδα των ορμονών που καθορίζουν την πείνα, «επενδύστε» σε ένα πλούσιο αλλά ισορροπημένο πρωινό. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Φυτικές ίνες για να σας δώσει ενέργεια: Βρώμη, φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά
  • Πρωτεΐνη για να σας χορτάσει: Γαλακτοκομικά, αυγό, ξηροί καρποί ή βούτυρα ξηρών καρπών

Δώστε έμφαση στα λαχανικά

Τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν την επιτομή της Μεσογειακής διατροφής και όχι χωρίς λόγο. Αυξήστε την ποσότητα των οσπρίων, των σαλατικών και των σιτηρών δύο με τρεις ημέρες μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά, πως θα πρέπει να αποφύγετε καλές πηγές πρωτεΐνης (άπαχα γαλακτοκομικά, θαλασσινά, πουλερικά). Η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς θα είναι να αντισταθείτε στα «περισσεύματα» από ένα σπιτικό κάλεσμα και στις έτοιμες ή delivery επιλογές.

Νερό και πάλι νερό

Μπορεί ο καφές να σας δώσε την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε το πρωινό μετά από ένα πλούσιο τραπέζι, την ίδια όμως στιγμή ενδέχεται να σας αφυδατώσει λόγω των ήπιων διουρητικών ιδιοτήτων του. Σε συνδυασμό με την αυξημένη ποσότητα αλατιού που πιθανώς περιείχε το προηγούμενο γεύμα σας, υπάρχει ο «κίνδυνος» για κατακράτηση υγρών. Δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε σας γεύμα για να αποφύγετε να ενδώσετε σε διατροφικούς πειρασμούς.

Αξιοποιήστε τη συνδρομή στο γυμναστήριο

Η φυσική δραστηριότητα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να αξιοποιήσει το σώμα τις επιπλέον θερμίδες που καταναλώσατε. Ακόμη και εάν δεν είστε λάτρης του γυμναστηρίου, δοκιμάστε έναν περίπατο, πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, παρκάρετε πιο μακριά απ’ ότι συνήθως και περπατήστε!

Μην αφήσετε μία γιορτινή, αλλά λιγότερο διατροφικά ισορροπημένη, ημέρα να χαλάσει ολόκληρη την εβδομάδα σας! 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]gmail.com