Αποτροπιασμό και θλίψη για τον άνδρα που χτυπούσε τη γυναίκα του στο Καλλιμάρμαρο

17-07-2017

«Αποτροπιασμό, αγανάκτηση και θλίψη» εξέφρασε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με ανακοίνωσή της σχετικά με το γνωστό βίντεο από το Καλλιμάρμαρο, όπου ένας άνδρας εμφανίζεται να χτυπά τη γυναίκα του μπροστά στα έκπληκτα μάτια δεκάδων θεατών. «Αποτροπιασμό για τον δράστη που θεωρεί δικαίωμά του να κακοποιεί σωματικά και λεκτικά τη σύντροφό του. Ένας άνθρωπος που φέρεται έτσι μπροστά σε τόσο κόσμο, τι είναι ικανός να κάνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού του; Αγανάκτηση για μια κοινωνία που όχι μόνο δεν είχε τα ανακλαστικά να προστατεύσει τη γυναίκα, αλλά στη συνέχεια αναλώθηκε σε ενέργειες που τελικά όχι μόνο επαναθυματοποιούν τη γυναίκα αλλά ακόμα και την ενοχοποιούν για το έγκλημα που η ίδια υφίσταται. Θλίψη για όλες αυτές τις γυναίκες που παλεύουν με το τέρας της έμφυλης βίας που τις καταδυναστεύει, τις ταπεινώνει, τους στερεί το δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ηρεμία κι ευτυχία. Σε αυτές τις γυναίκες λέμε ότι δεν είναι μόνες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας υπενθυμίζει όιτι για τις γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία λειτουργεί πανελλαδικό υποστηρικτικό δίκτυο 62 Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων όπου μπορούν να τις βοηθήσουν να ξαναπάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να αποφασίσουν οι ίδιες πώς θέλουν να ζήσουν. Εξειδικευμένη βοήθεια μπορούν να λάβουν και μέσω της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης 15900.

Στα έξι χρόνια λειτουργίας της, η Γραμμή έχει δεχθεί 28.114 κλήσεις και 391 ηλεκτρονικά μηνύματα. Από το σύνολο των κλήσεων που αφορούσαν σε περιστατικά έμφυλης βίας, οι 16.420 προέρχονταν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες. Στο 82% των περιπτώσεων επρόκειτο για ενδοοικογενειακή βία.

 

Όπως προκύπτει από στοιχεία του κέντρου: «Καταφύγιο Γυναίκας-Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών», οι γυναίκες που κακοποιούνται στην Ελλάδα σήμερα είναι κατά μέσον όρο 37 ετών, με οικογένεια, μόρφωση, άνεργες και οικονομικά εξαρτημένες, με δικό τους σπίτι και με τη δυνατότητα να βρουν κάποια διέξοδο «μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα». Συνήθως θύτης είναι ο σύζυγος, εργαζόμενος, 45 χρόνων, σε ποσοστό 70% χωρίς κάποια εξάρτηση, ενταγμένος στο κοινωνικό σύνολο.