Αρρυθμίες στο ΕΣΥ μετά το μέτρο της αναστολής καθηκόντων των υγειονομικών που αρνούνται να εμβολιαστούν – Εκτός συστήματος υγείας 6.500 υγειονομικοί

15-09-2021

Αρρυθμίες σε δομές υγείας της χώρας προκαλεί το μέτρο της αναστολής καθηκόντων των υγειονομικών που αρνούνται να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε αναστολή έχουν τεθεί περίπου 5.500 εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και 1.000 σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού. Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο Σχέδιο του υπουργείου για την αντιμετώπιση των κενών θέσεων λόγω αναστολών. Όπως είπε, έχει δοθεί η δυνατότητα επιστροφής του προσωπικού αμέσως μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Παράλληλα, γίνονται μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ μονάδων για να καλυφθούν κενά. Ενώ υπάρχει και η δυνατότητα τρίμηνων συμβάσεων με υγειονομικό προσωπικό.

«Δημιουργούνται σίγουρα κάποιες αρρυθμίες –θέλω να είμαι ειλικρινής–, αλλά αυτές είναι διαχειρίσιμες. Και θεωρούμε ότι όσο περνάνε οι μέρες και επιστρέφει προσωπικό το οποίο εμβολιάζεται και όταν ενεργοποιηθούν και οι τρίμηνες συμβάσεις, ακόμα και αυτές οι δυσλειτουργίες θα καλυφθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κενές θέσεις λόγω αναστολών

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΣΥ καταγγέλλουν σοβαρές δυσλειτουργίες λόγω των κενών θέσεων που έχουν δημιουργηθεί μετά τις αναστολές. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου/κέντρου υγείας Νάξου. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, και οι δύο χειρουργοί τέθηκαν σε αναστολή καθώς αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Για να καλυφθεί το κενό μετακινήθηκε για δέκα ημέρες χειρουργός από το νοσοκομείο της Σύρου, το οποίο επίσης μετράει απώλειες. Από τους τέσσερις χειρουργούς που διέθετε έως πρόσφατα, ένας μετακινήθηκε στη Νάξο και ένας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων καθώς δεν εμβολιάστηκε.

Για σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του ΕΣΥ κάνει λόγο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε:

Στο νοσοκομείο της Νάξου, εκτός από τους δύο χειρουργούς, σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων βρίσκονταν έως χθες και ένας εκ των δύο μικροβιολόγων. Επόσης, δύο από τους πέντε τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, δύο από τις επτά καθαρίστριες και πέντε από τους 30 νοσηλευτές/τριες.

Στο Κέντρο Υγείας Αμοργού έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας τέσσερα από τα οκτώ άτομα της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Στο Κέντρο Υγείας Τήνου, έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας τρία από τα έντεκα άτομα της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Στη Μήλο, σε αναστολή είναι ένας οδηγός ασθενοφόρου και μία νοσηλεύτρια σε σύνολο επτά ατόμων που υπηρετούν στο κέντρο υγείας.

Στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς, ο μοναδικός παθολόγος τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων και η παθολογική κλινική καλύπτεται με μετακίνηση μιας γιατρού από το Κέντρο Υγείας Αργοστολίου και –κάποιες ημέρες– από ιδιώτη γιατρό.