“Αρρυθμίες στους παιδίατρους” δημιουργεί το πλαφόν στη συνταγογράφηση

26-12-2016

«Αρρυθμίες» και στους παιδίατρους δημιουργεί το πλαφόν στη συνταγογάγραφηση οι οποίοι εκτιμούν ότι η εφαρμογή του μέτρου θα τινάξει στον «αέρα» το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

 Σε εξαιρετικά επείγουσα επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μετά την τελευταία Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ176Β/1.7.2014) και σύμφωνα με την πρακτική που υποδείχτηκε μέσω αυτής, το πρόγραμμα του Εθνικού Εμβολιασμού μπαίνει σε κίνδυνο, αφού οι περισσότεροι από εμάς τους Παιδιάτρους, σε καθημερινή βάση, κάνουμε πρόληψη και συνταγογραφούμε εμβόλια. Δυστυχώς με το να εντάξετε τα εμβόλια στο πλαφόν της συνταγογράφησης, το πλαφόν των παιδιάτρων εκτινάσσεται στα ύψη, αφού για ένα μόνο παιδί ηλικίας 2 ετών τα συνταγογραφούμενα εμβόλια μιας μόνον επίσκεψης μπορούν να ξεπεράσουν τα 50-100 ευρώ».

 Με την τακτική αυτή -σημειώνουν- «στην πραγματικότητα αφαιρείτε από τους Παιδιάτρους της χώρας την δυνατότητα να συνταγογραφούν εμβόλια στα παιδιά, αφού η συνταγογράφηση μπλοκάρει μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΝΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΧΑΜΗΛΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΟΝΤΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ, γιατί,όπως χαρακτηριστικά ενημέρωνε η HΔΙΚΑ “Τα εμβόλια είναι φάρμακα εκτός της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ”. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πάρα πολλά από τα παιδιά που παρακολουθούμε να μείνουν ανεμβολίαστα ή με ελλιπή εμβολιασμό. Σας επισημαίνουμε τον κίνδυνο που η τακτική αυτή θα επιφέρει, που πιθανότατα θα είναι η αύξηση της νοσηρότητας για βαριά και ξεχασμένα νοσήματα του παρελθόντος πχ ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ σε στιγμή μάλιστα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για την εξάλειψη των νοσημάτων αυτών από τον πλανήτη».

 Στην επιστολή, οι παιδίατροι ζητούν τα εμβόλια «να εξαιρεθούν, όπως είχε συμβεί και με προηγούμενη Υπουργική απόφαση, προκειμένου να μην διαταραχτεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών των παιδιών της χώρας μας», εκτιμώντας ότι «από αμέλεια δεν εξαιρέθηκαν τα εμβόλια από το πλαφόν συνταγογράφησης».