“Άρτια η προετοιμασία της χώρας για την αντιμετώπιση του Έμπολα”

26-12-2016

 Άρτια, χαρακτήρισε την οργάνωση και τον σχεδιασμό της χώρας μας για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος Ebola, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χρήστος Στυλανίδη, αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, ενώ εξήρε το γεγονός ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μαζί με τη Σουηδία οι πρώτες χώρες που στέλνουν υγειονομική ομάδα να δουλέψει on the ground, επί του εδάφους, για την αναχαίτιση του ιού».

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντήθηκε το Σάββατο, με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη προκειμένου να λάβει ενημέρωση για την προετοιμασία της Ελλάδας, στην αντιμετώπιση ενός πιθανού κρούσματος Ebola αλλά και την επικείμενη διάθεση ομάδας εθελοντών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ενσωμάτωσής της στην συλλογική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για αποστολή υγειονομικών στις πληγείσες περιοχές (Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα).

Από την πλευρά του ο κος Βορίδηςδήλωσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία την οποία αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και την οποία συντονίζει ο κύριος Επίτροπος, στέλνοντας στις πληγείσες περιοχές 6 συνολικά άτομα, υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, αλλά ενδεχομένως και διοικητικούς, προκειμένου να έχει τη δική της συνεισφορά, ενώ επίσης θα συνεισφέρει και στην οικονομική προσπάθεια που γίνεται για τη συγκέντρωση υγειονομικού υλικού για τις χώρες αυτές.

Τέλος, ο κος Βορίδης υπογράμμισε ότι τα ζητήματα των επιδημιών δεν μπορεί κανείς να τα αντιμετωπίζει τοπικά. «Είναι παγκόσμια προβλήματα και αν δεν υπάρχουν παγκόσμιες απαντήσεις, τότε μπορεί η ανθρωπότητα στο σύνολό της να βρεθεί μπροστά σε εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες και δύσκολα διαχειρίσιμες».