«Ασφυξία» στα νοσοκομεία: Το προφιλ των ασθενών – Ηλικιωμένοι και ανεμβολίαστοι τα περισσότερα θύματα της covid-19

28-10-2021

«Ασφυξία» στα νοσοκομεία όλης της χώρας προκαλούν οι αυξημένες εισαγωγές covid ασθενών. Στη συντριτπική πλειονότητα τους οι ασθενείς που νοσηλεύονται είτε σε απλές κλίνες είτε στην εντατική, δεν έχουν εμβολιαστεί. Ενδεικτικά, χθες, από τους 387 διασωληνωμένους οι 331 ήταν ανεμβολίαστοι. Και από αυτούς, σχεδόν οι 8 στους 10 έχουν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 χρόνων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η εμβολιαστική κάλυψη μεταξύ των ηλικιωμένων δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, ανεμβολίαστο παραμένει το 19,5% των ατόμων ηλικίας 60 έως 69 χρόνων, το 16,4% των ατόμων ηλικίας 70-79 χρόνων. Το ποσοστό των ανεμβολίαστων φθάνει στο 25% στην ηλικιακή ομάδα ατόμων 89 χρόνων και άνω. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 84,7% για την ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών, 87,8% για τα άτομα 70-79 ετών και 87,8% για τους άνω των 80.

Σημειώνεται ότι πλήρη εμβολιαστική κάλυψη έχουν επιτύχει στους ηλικιωμένους 70 χρόνων και άνω η Ιρλανδία, η Ισλανδία και η Μάλτα. Εξαιτίας των εμβολιασμών, Ισλανδία και Μάλτα δεν καταγράγφουν πλέον θύματα λόγω covid19. Η Πορτογαλία καταγράφει ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 χρόνων πάνω από 98,9%.

Αντίστοιχα, η Ισπανία 94,5% και το Βέλγιο 93%. Υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων ηλικιωμένων – πάνω από 95% – έχουν η Δανία και η Νορβηγία. Στο 90,1% είναι το ποσοστό στη Σουηδία. Την ίδια στιγμή, οι θάνατοι είναι 9,71 ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Πορτογαλία και 10,6 στην Ισπανία. Στην Ελλάδα 42 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Στο μεταξύ, δύο θέσεις έχασε η Ελλάδα στον μηνιαίο δείκτη του Bloomberg για τις καλύτερες χώρες εν μέσω της Covid-19. Συγκεκριμένα στο δείκτη «Covid Resilience Ranking» η Ελλάδα έπεσε στην 23 θέση ανάμεσα σε 53 εξεταζόμενες χώρες.

Στην κορυφή της λίστας παρέμεινε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η Ιρλανδία, όπου πάνω από το 90% των ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένο. Ακολουθεί η Ισπανία, διαθέτοντας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων και θυμάτων.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σκαρφάλωσαν τρεις θέσεις και πλέον φιγουράρουν στην 3η θέση, καθώς ο αριθμός των νέων περιστατικών είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 12 μηνών.

Την πρώτη 10άδα συμπληρώνουν η Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Γαλλία, Χιλή, Ελβετία και Ολλανδία. Οι ΗΠΑ, ανέβηκαν δύο θέσεις και έφτασαν στην 26η. Το Ηνωμένο Βασίλειο «έπεσε» 9 θέσεις και υποχώρησε στην 25η θέση, εξαιτίας της έκρηξης κρουσμάτων. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται Ινδονησία, Μαλαισία, Ταϊλάνδη , Βιετνάμ και Φιλιππίνες.