Αthens Health Forum: Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε τον εαυτό του

26-12-2016

Μία ακόμη επανάληψη των όσων έχει πει από την ανάληψη της υπουργείας του έκανε και σήμερα ο κος Κουρουμπλής στο συνέδριο Athens Health Forum. Για μια ακόμη φορά λοιπόν ο υπουργός Υγείας εξήγγειλλε νέα φαρμακευτική πολιτική, φθηνότερα φάρμακα και  νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Μιλώντας στο συνέδριο Athens Health Forum, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι η φαρμακευτική πολιτική θα αλλάξει ριζικά, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν έχει επιθετική διάθεση εναντίον των εταιριών. 

Όπως είπε, αυτό που θα ζητηθεί από τις φαρμακευτικές εταιρίες είναι ό,τι πληρώνει η Γερμανία να πληρώνουμε και εμείς. Ο υπουργός πάντως εκτίμησε ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων από την υποστήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και την αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων. Αύριο μάλιστα αναμένεται συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. 

Ο κ. Κουρουμπλής στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε στην 68η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις οποίες τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το υγειονομικό σύστημα στην Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση κυρίως λόγω της υποστελέχωσης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, υπάρχει έλλειψη 22.000 στελεχών στον χώρο της Υγείας και γι αυτό η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην πρόσληψη 4.500 στελεχών, με κονδύλια που έχουν ήδη εγκριθεί. 

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι έχει σταλεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την έγκριση ακόμα 10.000 προσλήψεων ετήσιας διάρκειας από τη δεξαμενή των νέων επαγγελματιών της Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και παράλληλα οι νέοι εργαζόμενοι να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία. 

Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του χρόνου πρόσληψης των στελεχών της υγείας και συγκεκριμένα σε 5 μήνες από 2 χρόνια για τους γιατρούς και σε 20 ημέρες από 5 μήνες για τους επικουρικούς. 

Εντός του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί και το TAXIS Υγείας -σύμφωνα με τον υπουργό – που θα περιλαμβάνει τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή, το σύστημα των ραντεβού, τις δαπάνες υγείας, την ηλεκτρονική συνταγράφηση και υπογραφή. «Θα έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμα εργαλείο για την πάταξη της απάτης και της σπατάλης δημοσίου χρήματος», επεσήμανε ο κ. Κουρουμπλής. 

Ειδική αναφορά έκανε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σημειώνοντας ότι το προσεχές δίμηνο ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή ενός νέου μοντέλου πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. 

 

ΣΦΕΕ – ΠΕΦ 

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Πασχάλης Αποστολίδης ζήτησε από την Πολιτεία να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των αναγκών των ανασφάλιστων κατά 50% και ο ΣΦΕΕ θα καλύψει το υπόλοιπο 50%. Σημείωσε την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκονται οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω της άτυπης στάσης πληρωμών. Όπως είπε, περισσότερα από 1 δισ. ευρώ χρωστούν τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ, και ζήτησε από το υπουργείο χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση τους.

 Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) κ. Θεόδωρος Κωλέτης ανέφερε ότι  Π.Ε.Φ. και Σ.Φ.Ε.Ε. συμπορεύονται στον χώρο της Υγείας. Ζήτησε εθνική στρατηγική για το φάρμακο, στην οποία το φάρμακο θα είναι πρωταγωνιστής. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατό να εισάγουμε φάρμακα που μπορούμε να παράγουμε στην χώρα.