Αθωράκιστα τα παιδιά στη Ελλάδα κατά της μηνιγγίτιδας Β

26-12-2016

«Αρρυθμίες» στην πρόσβαση των πολιτών σε νέα εμβόλια προκαλεί η νέα Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Αν και συστάθηκε σε σώμα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ακαδημαϊκός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος, δεν έχει αναλάβει καθήκοντα με αποτέλεσμα να μην επικαιροποιείται το Ενικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση εμβολίου (Bexsero) κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, που ενώ έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και κατά συνέπεια δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για το 90% των περιστατικών της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη. Πρόκειται για νόσο με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια της ζωής.

 Πρόσφατα μάλιστα είχαμε τέσσερα (4) σοβαρά κρούσματα στην Ελλάδα:

  • Το πιο πρόσφατο κρούσμα ήταν με ένα παιδί που εμφάνισε μικροβιακή μηνιγγίτιδα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και παραπέμφθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Μετά από θεραπευτική αγωγή η υγεία του παρουσίασε βελτίωση και το παιδί γύρισε σπίτι του.
  • Κρούσμα μικροβιακής μηνιγγίτιδας είχαμε και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Μάλιστα, ο γιατρός ανέφερε πως το κρούσμα ταυτοποιήθηκε σε οροομάδα B και αφορούσε γυναίκα 50 ετών. Η άτυχη γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.
  • Ακόμα, δύο (2) κρούσματα μηνιγγίτιδας εμφανίστηκαν και στο στρατό σε στρατόπεδα της Χίου και της Ν. Περάμου.

 Το νέο εμβόλιο ενδείκνυται για την προστασία όλων των ηλικιακών ομάδων, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Το κόστος του ανέρχεται σε 115,73 ευρώ και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά μόνο από το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας. Η χορήγησή του στα βρέφη περιλαμβάνει τρεις δόσεις και μία αναμνηστική, ενώ στα παιδιά και τους ενήλικες, δύο συν μια δόση.