Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πως αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

αυτοκίνητα μέσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση
11-02-2020

Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν ακούμε για την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι οι πνεύμονες μας και η καρδιά μας. Τώρα, νέα έρευνα Ελβετών επιστημόνων δείχνουν πως όσοι ζουν σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ. Άνα Βισέντο-Καμπρέρα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στη Βέρνη της Ελβετίας, έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό ΒΜJ. Στην έρευνα συμμετείχε η καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας Κλέα Κατσουγιάννη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το επιφανειακό όζον είναι ένα αέριο που υπάρχει συχνά στα αστικά και περιαστικά περιβάλλοντα. Σχηματίζεται όταν οι αέριοι ρύποι αντιδρούν με το φως του ήλιου. Τα ευρήματα της νέας μελέτης έγιναν με βάση δεδομένα από 406 πόλεις σε 20 χώρες. Δείχνουν ότι περισσότεροι από 6.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να αποφεύγονται, αν εφαρμόζονταν αυστηρότερα μέτρα για την ποιότητα του αέρα με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τι προβλέπει ο ΠΟΥ

Τα σημερινά επίπεδα ασφαλείας για το όζον είναι:

  • 100 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) σύμφωνα με τον ΠΟΥ
  • 120 μg/m3 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση
  • 140 μg/m3 σύμφωνα με τις ΗΠΑ
  • 160 μg/m3 σύμφωνα με την Κίνα

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού στις αστικές περιοχές εκτίθεται σε επίπεδα ρύπανσης πάνω από τα όρια του ΠΟΥ.

Η νέα μελέτη εκτιμά ότι μια αύξηση κατά 10 μg/m3 στο επίπεδο του επιφανειακού όζοντος στη διάρκεια μιας μέρας και της προηγούμενης σχετίζεται με μια αύξηση κατά σχεδόν 0,2% του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Αυτό «μεταφράζεται» σε 6.262 έξτρα θανάτους (ή 0,2% της συνολικής θνησιμότητας) στις 406 πόλεις της μελέτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή ανακοπή