Ατμοσφαιρική ρύπανση: Αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

01-07-2017

Δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει πως η μόλυνση του περιβάλλοντος βλάπτει την υγεία μας. Τώρα όμως νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η έκθεση ενός ανθρώπου επί αρκετά χρόνια σε συνθήκες ρύπανσης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμη κι αν η ρύπανση συνήθως δεν ξεπερνά τα όρια ασφαλείας.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείεςανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 60 εκατομμύρια άτομα άνω των 65 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
Η 
επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια βιοστατιστικής Φρανσέσκα Ντομίνικι, και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως πολλές χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο, αν μειώνονταν οι σωματιδιακοί ρύποι, ιδίως τα μικρότερα σωματίδια (Ρ2,5).

Συγκεκριμένα μία μείωση κατά μόνο ένα μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο στο επίπεδο των σωματιδίων Ρ2,5 στις ΗΠΑ, θα έσωζε περίπου 12.000 ζωές ετησίως.

Επίσης, αν το επίπεδο του όζοντος κοντά στην επιφάνεια της Γης μειωνόταν κατά μόνο ένα μέρος ανά δισεκατομμύριο (ppb), περίπου 1.900 ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω των αερολυμάτων είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες από ό, τι για τις γυναίκες, καθώς και για τα άτομα χαμηλότερου εισοδήματος.

Στη μελέτη συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής Πέτρος Κουτράκης, καθηγητής του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, ο οποίος αποφοίτησε το 1980 από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 1984.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί τροχαία;
Κάπνισμα: Επηρεάζει την ατμοσφαιρική ρύπανση