Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ: Τι είπε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για τις ελλείψεις σκευασμάτων και την παραγωγή φαρμάκων  

Φάρμακα
14-10-2021

Στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας των κρατών-μελών της ΕΕ, συμμετείχε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Κατά την συνεδρίαση, συζητήθηκε η προώθηση κοινών λύσεων για την αύξηση της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητας σε φάρμακα.

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι η πανδημία ανέδειξε τα προϋπάρχοντα κενά στον τομέα των φαρμάκων. Όπως τις ελλείψεις σε νέα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής. Καθώς και σε άλλα φάρμακα τα οποία είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Και επεσήμανε την ανάγκη επαναστόχευσης στα υπαρχόντα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενωσιακής δομής για την έρευνα και την παραγωγή φαρμάκων με σκοπό την κάλυψη αναγκών σε σκευάσματα για τα οποία δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι αυτό προϋποθέτει:

Την εκπόνηση μελέτης ανάλυσης επιπτώσεων και

Την εξέταση της σχέσης της δομής αυτής με τις προβλέψεις των τεσσάρων υπό διαπραγμάτευση Κανονισμών του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας εξήρε το επίτευγμα της πρόσβασης των κρατών-μελών της ΕΕ στα εμβόλια, κάνοντας λόγο για προστιθέμενη αξία της ΕΕ. Αναφέρθηκε στα ποσοστά εμβολιασμού που έχουν επιτευχθεί και στις στοχευμένες παρεμβάσεις που γίνονται με στόχο την αύξησή τους. Στα αποτελεσματικά υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα σχολεία καθώς και στις δράσεις των Κινητών Μονάδων για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε δυσπρόσιτες περιοχές. Ενώ υποστήριξε την ανάγκη κοινής προσέγγισης των 27 για την χορήγηση της τρίτης δόσης.

Τέλος, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της ΕΕ για τον εμβολιασμό των πολιτών των τρίτων χωρών. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει στη δωρεά 1,5 εκ δόσεων σε 13 χώρες και θα συνεχίσει να το πράττει.