Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας: Ήταν δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη

29-03-2018

Δεν είναι πολύς καιρόν πριν που η συζήτηση για να αποκτήσει η χώρα μας μηχανισμό “Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας φαινόταν εξωπραγματική και η ιδέα όσο και να συμφωνούσαν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες του χώρου ότι είναι κρίσιμης σημασίας για τους ασθενείς και την οικονομία εντούτοις φαινόταν εντελώς ανεφάρμοστη στην ελληνική πραγματικότητα. Τώρα που έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και όσο και να υπάρχουν ακόμη βασικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, φαίνεται η χώρα μας, (η μόνη μαζί με την Κύπρο που δε διαθέτει ακόμη μηχανισμό αξιολόγησης),  ότι θα καταφέρει να προλάβει το “τραίνο” και σε σύντομο χρονικό διάστημα από τώρα, να μπορέσει το κυβερνών κόμμα να χρησιμοποιήσει το γνωστό αγαπημένο του σλόγκαν “ήταν δίκαιο και έγινε πράξη”.

Προς το παρόν η συνάντηση στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ήταν μια καλή αφορμή παράθεσης, ανακεφαλαίωσης αλλά και ανταλλαγής απόψεων της βιομηχανίας, της πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ασθενών, για το πως θα πρέπει να λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός που έχει θεσμοθετηθεί πλέον, για να είναι ένα εργαλείο ελέγχου που θα αποδίδει δίκαια και στο μάξιμουμ τις αξίες της βιομηχανίας προς όφελος του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η Επιστημονική Συνάντηση διοργανώθηκε από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ) με τη συνεργασία του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Τις εργασίες του colloquium άνοιξε ο κοσμήτορας της ΕΣΔΥ Αλκιβιάδης Βατόπουλος τονίζοντας τη σημασία της αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την κοινωνία.

«Είμαστε στα πρώτα βήματα μιας μεγάλης προσπάθειας να καλύψουμε τις θεσμικές ελλείψεις του μηχανισμού αξιολόγησης των τεχνολογιών Υγείας» τόνισε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την τοποθέτηση του. «Η φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόστηκε κατά την μνημονιακή περίοδο ήταν αδιέξοδη και παρήγαγε στρεβλώσεις. Εκτός από την συγκράτηση της δαπάνης με οριζόντια μέτρα δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα και τις αδυναμίες. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και ωριμότητα τη νέα περίοδο οφείλουμε πολιτεία αλλά και εμπλεκόμενοι φορείς  να συνεργαστούμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών της χώρας στη φαρμακευτική καινοτομία ενισχύοντας την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον πολύ ζωτικό και ευαίσθητο θέμα της Υγείας».

«Τα ζητήματα αξιολόγησης νέων τεχνολογιών και φαρμάκων, των προτύπων της κατοχύρωσης σημάτων ποιότητας και πιστοποίησης όσο και τα οικονομοτεχνικά ζητήματα της διαδικασίας αξιολόγησης αφορούν πλέον κάθε σχεδίαση πολιτικής στο χώρο της υγείας», ανέφερε κατά το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής  Τεχνολογίας Παναγιώτης Μπαμίδης. «Η  οικονομική τους αξιολόγηση, έχει εισαχθεί ως προ-απαιτούμενη παράμετρος σε κάθε είδους τέτοια αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας».

«Η αξιολόγηση των τεχνολογιών Υγείας είναι το βασικό εργαλείο και από τα αποτελέσματα της θα ακολουθήσουν μια σειρά από διαδικασίες που θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση στη νέα τεχνολογία: διαπραγμάτευση, συμφωνίες ελεγχόμενης εισόδου, συμφωνίες επιμερισμού κινδύνου ή τιμής όγκου, συμφωνίες με βάση την αξία»  τόνισε ο νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας Ολύμπιος Παπαδημητρίου και συμπλήρωσε ότι η ορθή εφαρμογή του ΗΤΑ μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στη διευκόλυνση των διαδικασιών αυτών, εξοικονομώντας παράλληλα πόρους για το σύστημα Υγείας. «Έχοντας η χώρα μας καθυστερήσει την εισαγωγή του ΗΤΑ μπορεί να αξιοποιήσει τη γνώση άλλων κρατών και να χρησιμοποιήσει τις βέλτιστες πρακτικές για να διαμορφώσει ένα λειτουργικό μοντέλο αποφεύγοντας λάθη και εμπόδια.  Να δημιουργήσει ένα σύστημα ΗΤΑ προσαρμοσμένο στο τοπικό σύστημα Υγείας που θα έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης και να μην αποτελέσει ένα εργαλείο για τον περιορισμό της δαπάνης».

«Το HTA δεν είναι κάτι καινούργιο. Προσδιορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως συστημική και συστηματική ανάλυση των πράγματων. Ασφαλώς δεν είναι ένα εργαλείο ελέγχου του κόστους είναι ένα εργαλείο προσαρμογής και αποδοχής των πλέον αξιόλογων  φαρμάκων σε όλα τα επίπεδα και προσαρμογής των δεδομένων εντός των περιορισμένων πόρων. Μπορεί να είναι παρέμβαση και όχι μια κοστολογική προσέγγιση στην Ελλάδα» επεσήμανε ο Πρόεδρος PhRma Innovation Forum -PIF Μάκης Παπαταξιάρχης κατά τη σύντομη τοποθέτηση του.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη νομοθέτηση του Φορέα Αξιολόγησης ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θ. Κωλέτης. Ωστόσο τόνισε ότι «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός για την καθυστέρηση ή απαγόρευση  στην πράξη της εισαγωγής κάθε μορφής καινοτομίας με τελικό σκοπό τη συγκράτηση της δαπάνης». Παράλληλα διευκρίνισε ότι «λέγοντας καινοτομία δεν εννοούμε  μόνο τη θεραπεία αλλά και τα φάρμακα οριακής καινοτομίας. Τα φάρμακα αυτά σημαίνουν καλύτερη συμμόρφωση και ποιότητα ζωής για τους ασθενείς, καλύτερα προφιλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας καθώς και σημαντικές εξοικονομήσεις για τα ταμεία. Δυστυχώς το πλαίσιο για το ΗΤΑ στερεί τα κίνητρα για την ανάπτυξης τους επιβάλλοντας υπερβολικούς περιορισμούς εξισώνοντας τα με τα απλά γενόσημα δραστικής».

«Στην Ελλάδα η αξιολόγηση των Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων έχει ως βασικό κριτήριο όλων των διαγωνισμών τη συμφερότερη προσφορά  με βάση τη χαμηλότερη τιμή. Θα πρέπει να αλλάξει η αντίληψη αυτή γιατί η αξιολόγηση βασίζεται στην ποιότητα και όχι την τιμή» επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων Γεράσιμος Λειβαδάς.

Οι βασικές παράμετροι της πολιτικής υγείας του Υπουργείου εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος αφορούν «Την ισότιμη πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας, με βασικό εργαλείο όλο και μεγαλύτερη την επάρκεια του Δημοσίου τομέα. Την αναγκαιότητα του επαναπροσδιορισμού του ύψους των Δημοσίων δαπανών συμπεριλαμβανομένου και του κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ. Την  αναδιανομή που  επιχειρείται μέσω της πολιτικής υγείας και της άρσης των ανισοτήτων που υλοποιείται κατά κανόνα από την αναλογική συμμετοχή στο θέμα της φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών και όχι στο επίπεδο της λήψης των υπηρεσιών. Την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος η οποία περνά μέσα από μέτρα που παρεμβαίνουν στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Επίσης προσπαθούμε να περάσουμε σε όλους όσοι εφαρμόζουν την πολιτική (νοσοκομεία, ιατρούς, διοικητές κλπ) την  ενσωμάτωση στην αξιολόγηση της δουλειάς την ασθενοκεντρική προσέγγιση».