Αυστηροί υγειονομικοί έλεγχοι σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς

26-12-2016

Κατεπείγουσα εγκύκλιο για την διενέργεια υγειονομικών ελέγχων στα σχολεία και στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, εξέδωσε χθες η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. 

Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, δίδονται οδηγίες για την αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος καθώς και για την διενέργεια  υγειονομικών ελέγχων στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα. 

Διευκρινίζεται επίσης ότι περιοδικοί έλεγχοι θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, με στόχο την προστασία, την προαγωγή της υγείας και διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας του ευαίσθητου σχολικού πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία. 

Τα αποτελεσμάτων των ελέγχων των σχολικών κυλικείων, καντινών και των χώρων εστίασης, θα αξιολογηθούν ώστε να ληφθούν τυχόν επιπρόσθετα μέτρα με σκοπό την συνεχή βελτίωση της υγείας των μαθητών, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο. 

Σκοπός των υγειονομικών ελέγχων, είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής στους κύριους, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους των σχολείων και  των βρεφικών, βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών. Ειδικότερα: 

  • Έμφαση πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων, ούτως ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών και να προστατεύεται η Δημόσια Υγεία. 
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και τους χώρους εστίασης εντός των σχολείων, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων. Επιπλέον, πρέπει να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζονται στις σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις. 

Αναφορικά με τη λειτουργία ολοήμερων δημοτικών σχολείων, προβλέπεται  χώρος σίτισης των μαθητών με γεύματα που ετοιμάζονται από τους γονείς. Τα γεύματα τοποθετούνται για συντήρηση σε ψυγείο και στη συνέχεια, όταν απαιτείται, θερμαίνονται για να καταναλωθούν από τους μαθητές. Τα ψυγεία πρέπει να εξασφαλίζουν σταθερή θερμοκρασία και να είναι εφοδιασμένα με κατάλληλα θερμόμετρα. Στα ψυγεία πρέπει να τοποθετούνται μόνο οι περιέκτες των γευμάτων και όχι οι τσάντες μεταφοράς τους για να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη για τη συντήρησή τους θερμοκρασία, η μείωση του κινδύνου μεταφοράς ρύπων στο εσωτερικό του ψυγείου και η αποφυγή επιμόλυνσης των τροφίμων. Εάν ο χώρος σίτισης δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, θα πρέπει πριν και μετά το γεύμα να καθαρίζεται άμεσα και όλα τα σκεύη να τοποθετούνται σε κλειστά ντουλάπια.