Αυτά είναι τα επαγγέλματα που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

26-12-2016
Σίγουρα κάποια επαγγέλματα προκαλούν περισσότερο στρες. Επαγγέλματα τα οποία προκαλούν τόσο άγχος που γίνονται μέχρι και επικίνδυνα για την υγεία. Ποια είναι όμως τα επαγγέλματα αυτά; Κινέζοι επιστήμονες έχουν την απάντηση
 
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γκουανγκτζόου έκαναν μετά-ανάλυση έξι παλαιότερων μελετών που αφορούσαν συνολικά περίπου σε 140.000 ανθρώπους ηλικίας από 18 έως 75 ετών. Εξέτασαν τη σχέση μεταξύ εργασιακού στρες και πιθανοτήτων εγκεφαλικού. Οι μελέτες είχαν διάρκεια από 3 έως 17 έτη.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology έδειξαν πως όντως ορισμένα επαγγέλματα συνδέονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, λόγω του υπερβολικού στρες που προκαλούν.
 
Όπως έδειξε η έρευνα, όσοι έχουν επιλέξει ένα επάγγελμα που τους προκαλεί έντονο στρες έχουν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με όσους έχουν την τύχη να απασχολούνται λιγότερο έντονα επαγγέλματα.
Τα στρεσογόνα επαγγέλματα φάνηκε να αυξάνουν κατά 58% τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού.
 
Οι ερευνητές εξέτασαν και την παράμετρο του φύλου. Τι διαπίστωσαν; Οι γυναίκες που κάνουν κάποιο στρεσογόνο επάγγελμα αντιμετωπίζουν κατά 33% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με τις γυναίκες που δουλεύουν σε πιο ήρεμο περιβάλλον.
Αντιθέτως, τα στρεσογόνα επαγγέλματα δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού στον ανδρικό πληθυσμό, αν και η παρατήρηση αυτή μπορεί να οφείλεται στο μικρό αριθμό μελετών που περιελάμβανε η επισκόπηση, σημειώνουν οι ερευνητές.
 
Πότε όμως μιλάμε για εργασιακό στρες; Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται όταν ο εργαζόμενος δεν έχει τον έλεγχο των καθηκόντων του, όταν πιέζεται από αυστηρές προθεσμίες και όταν πρέπει να συντονίσει μεγάλο αριθμό εργασιών.
 
Ποια είναι λοιπόν ορισμένα τέτοια επαγγέλματα;
– Σερβιτόρος
– Βοηθός νοσηλευτή.
 
Στον αντίποδα, πιο ήρεμο θεωρείται το επάγγελμα του φυσικού επιστήμονα και του αρχιτέκτονα τα οποία δεν έχουν τα ίδια στοιχεία με τα στρεσογόνα επαγγέλματα.
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Yuli Huang «το εργασιακό στρες μπορεί να ωθήσει το άτομο σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η κακή διατροφή και η αποχή από τη σωματική άσκηση, που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: