Αυτοκίνητο: Γιατί οι οδηγοί κινδυνεύουν από μολύνσεις

δυο άντρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο
30-11-2021

Όσο είναι στο αυτοκίνητο, ένας οδηγός αγγίζει και ξύνει το πρόσωπο του 26 φορές τη ώρα κατά μέσο όρο. Αυτό, δυνητικά τον εκθέτει σε κίνδυνο μόλυνσης από ιούς και άλλα μικρόβια. Αυτό αποκάλυψε μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εργονομίας “Ergonomics”
Ανέλυσαν 31 ώρες βίντεο από την παρακολούθηση 36 έμπειρων οδηγών μέσω εσωτερικής κάμερας στο όχημα τους.

Τι έδειξε η έρευνα για το αυτοκίνητο

Οι οδηγοί άγγιζαν το πρόσωπο τους ή τη γύρω περιοχή 26,4 φορές την ώρα. Δηλαδή, κάθε φορά για σχεδόν τέσσερα δευτερόλεπτα. Άγγιζαν:

  • Το πρόσωπο 80%
  • τα μαλλιά 10%
  • τον λαιμό σχεδόν 9%
  • τους ώμους σχεδόν 2%

Στο 42,5% των περιπτώσεων οι οδηγοί έπιαναν τα χείλη τους, τα ρουθούνια τους και τα μάτια τους κάθε περίπου πέντε λεπτά, χρησιμοποιώντας κυρίως τα δάχτυλα τους. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση μικροβίων και λοιμώξεις. Ιδίως αν προηγουμένως δεν έχουν πλύνει καλά τα χέρια τους.

Δεν υπήρχαν διαφορές στη συμπεριφορά ανδρών και γυναικών, ούτε ανάμεσα σε διαφορετικές ηλικίες, πράγμα που, κατά τους ερευνητές, “σημαίνει ότι όλοι οι οδηγοί δυνητικά αντιμετωπίζουν κίνδυνο μόλυνσης μέσω αγγίγματος του προσώπου τους ενόσω οδηγούν”. Γι’ αυτό συνιστούν στους οδηγούς, ιδίως εν μέσω πανδημίας, να καθαρίζουν με αντισηπτικό τα χέρια τους μόλις μπαίνουν στο όχημα τους.

“Ξύνοντας τη μύτη του ή τρίβοντας τα μάτια του, ο οδηγός μπορεί άθελα του να μεταφέρει στο πρόσωπο του ιούς ή άλλες επικίνδυνες ξένες ουσίες, τις οποίες έχει πάρει από κάποια μολυσμένη επιφάνεια του οχήματος του ή πριν μπει σε αυτό”, δήλωσε ο ερευνητής δρ Ντέιβιντ Λαρτζ.

Οι οδηγοί, όπως είναι αναμενόμενο, πιάνουν το πρόσωπο τους λιγότερο, όταν ο δρόμος έχει πολλή κίνηση ή οι ίδιοι οδηγούν ενεργητικά αλλάζοντας συνεχώς λωρίδες ή κάνοντας συνεχείς στροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πως θα τον κρατήσετε έξω από το αυτοκίνητο