Αυτοκριτική Γεωργιάδη για απόφαση ΣτΕ σχετικά με το πλαφόν

26-12-2016

“Το Συμβούλιο Επικρατείας στην ουσία,μας εγκαλεί για να εφαρμόσουμε το νόμο και να παρακολουθούμε πιο αυστηρά τους γιατρούς”, είπε ο υπουργός Υγείας κος Γεωργιάδης, σχολιάζοντας σε πρωϊνή εκπομπή του ΑΝΤ1, την απόφαση του ΣτΕ, για προσωρινή αναστολή του μέτρου του πλαφόν στη συνταγογράφηση, μέχρι να εκδικασθεί οριστικά η υπόθεση. 

Σχετικά με τις καταγγελίες για αύξηση του κόστους των φαρμάκων, αφού χιλιάδες ασφαλισμένοι διαμαρτύρονται ότι πλέον καλούνται να πληρώσουν πολύ περισσότερο για φάρμακά τους, ο υπουργός τόνισε ότι πλέον, αυτός που επιλέγει να παίρνει επώνυμο φάρμακο, θα επωμίζεται και το κόστος αφού  ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει το ήμισυ της διαφοράς της τιμής του πρωτοτύπου από το φθηνότερο γενόσημο που θα πρέπει να δίνει ο φαρμακοποιός. “Τα τελευταία 20 χρόνια ξοδέψαμε για φάρμακα 140 δις, είπε ο κος Γεωργιάδης τη στιγμή που θα έπρεπε να ξοδέψουμε 40δις”. Δε θα κάνουμε τα χατήρια των εταιρειών, πρόσθεσε με νόημα ο κος Γεωργιάδης “κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι” στις ελληνικές εταιρείες εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε φάρμακα στη χώρα. “Αυτό είναι το αυτονόητο και δε χρειάζεται να μας το επιβάλλει καμία τρόικα, είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι “ο στόχος είναι τα γενόσημα στην Ελλάδα να έχουν όγκο 60% της αγοράς και εμείς ακόμη είμαστε στο 20%”.
Η απόφαση λοιπόν του Συμβουλίου Επικρατείας, κατά τον υπουργό δεν υποδηλώνει λάθος απόφαση, αλλά υπόδειξη για αυστηρότερο έλεγχο των γιατρών στη συνταγογράφηση, προκειμένου να μην εκτροχιασθεί η φαρμακευτική δαπάνη.
Βέβαια ο υπουργός δεν απάντησε γιατί σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει γενόσημο φάρμακο και πάλι μετακυλίεται το κόστος στον ασφαλισμένο, ενώ ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες η ΗΔΙΚΑ θα αναγράφει στην εκτύπωση της συνταγής, πόσα γενόσημα φάρμακα υπάρχουν για κάθε δραστική, ώστε να γνωρίζει ο ασφαλισμένος ότι μπορεί να επιλέξει ένα πιο φθηνό φάρμακο από το πρωτότυπο. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή το κόστος των φαρμάκων έχει αυξηθεί στο 28,9% λόγω της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων.
Σχετικά με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία ο κος Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε όλα τα νοσοκομεία αφού έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2011, για αυτό έχει πάρει τα εξής μέτρα:
-κινητικότητα και μεταφορά του πλεονάζοντος προσωπικού όπου είναι πιο απαραίτητο.
-ενεργοποίηση προσλήψεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού
-ενεργοποίηση προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού
-αύξηση των επικουρικών
Μέχρις στιγμής βέβαια η κινητικότητα και η αύξηση των επικουρικών δε φαίνεται να αποδίδουν ενώ οι προσλήψεις προς το παρόν αναμένονται, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία, στην πλειοψηφία τους και κυρίως αυτά της επαρχίας, να υπολειτουργούν.