Barbeque: 10 συμβουλές για εγγυημένη επιτυχία!

26-12-2016

Έχει έρθει πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου όπου η κουζίνες μεταφέρονται στα μπαλκόνια, στους κήπους και για τους ακόμη πιο τυχερούς στην παραλία. Εάν έχετε ήδη δοκιμάσει να κάνετε το πρώτο barbeque της χρονιάς χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία ή εάν ψάχνεται τρόπους να απογειώσετε τις ήδη ικανοποιητικές σας επιδόσεις στο ψήσιμο, υπάρχουν μερικοί απαράβατοι κανόνες οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να τους αφήστε όλους με το στόμα ανοιχτό!

1. Ψωνίστε έξυπνα: Η καλή πρώτη ύλη είναι ίσως η βάση για ένα γευστικό αποτέλεσμα. Ζητείστε από τον χασάπη να σας κόψει όμοιου πάχους κομμάτια κρέατος έτσι ώστε να αποφύγετε το ανομοιόμορφο ψήσιμο. Επιπλέον, κομμάτια κρέατος με άσπρες λωρίδες περιέχουν περισσότερο λίπος το οποίο μπορεί να δίνει ζουμερή υφή αλλά κρύβει και περισσότερους κινδύνους για την καρδιά και το βάρος σας.

2. Ξεπαγώστε σωστά: Βγάλτε το κρέας από την κατάψυξη τουλάχιστον 20 λεπτά πριν το ψήσιμο. Αυτό θα του επιτρέψει να έρθει σταδιακά σε θερμοκρασία δωματίου και θα σας εξασφαλίσει ομοιομορφία στο ψήσιμο.

3. Μαρινάρισμα, μία απαραίτητη διαδικασία: Μαρινάρισμα είναι η επικάλυψη του κρέατος με όξινη σος. Το οξύ είναι εκείνο που θα μαλακώσει το κρέας επηρεάζοντας τη δομή του πλέγματος της πρωτεΐνης, κάνοντας το παράλληλα πιο ζουμερό. Συνδυάστε το λεμόνι, το ξύδι ή το κρασί με μπαχαρικά που έχετε στο ντουλάπι σας. Προτιμήστε τις σπιτικές μαρινάδες που περιέχουν λιγότερη ζάχαρη, λιπαρά και συντηρητικά. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε σος από πουλερικά σε άλλα τρόφιμα, ενώ μπορείτε να συντηρήσετε μη μαγειρεμένα μαριναρισμένα τρόφιμα στο ψυγείο σας μέχρι και για 5 ημέρες.

4. Δενδρολίβανο το προστατευτικό: Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως το δενδορλίβανο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, εξισορροπήσουν τους κινδύνους που πιθανά προκαλούν οι ετεροκυκλικές αμύνες. Εάν η τελευταία ονομασία σας ακούγεται οικεία, τότε σας θυμίζουμε πως οι ενώσεις αυτές παράγονται όταν το κρέας ψηθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και έχουν αποδεδειγμένα καταταχθεί στα καρκινογόνα συστατικά. Φυσικά το πολύωρο ψήσιμο σε δυνατή φωτιά δεν συνιστάται.

5. Από το μποστάνι: Στο grill δεν έχουν θέσει μόνο τα κρεατικά, αλλά και τα λαχανικά ή ακόμη και φρούτα. Δοκιμάστε: πιπεριές, ντομάτες, σπαράγγια, κολοκυθάκια, πατάτες, μελιτζάνες, καλαμπόκι, μανιτάρια, εσπεριδοειδή, αβοκάντο, ροδάκινα, ανανά. Μία άλλη ιδέα είναι να ψιλοκόψετε το ψητό σας και να το ανακατέψετε σε μία δροσερή σαλάτα με πράσινα και άλλα λαχανικά. Πέραν της δροσερής γεύσης που θα δώσουν στο πιάτο σας, τα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά.

6. Από τη θάλασσα: Μία ακόμη εναλλακτική στο κρέας, που αποτελεί ιδανική επιλογή για barbeque είναι τα ψάρια, και ιδιαίτέρως τα λιπαρά θαλασσινά όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο γαύρος.

7. Προθέρμανση: Ζεστάνετε το grill έτσι ώστε να αποφύγετε το ξεροψημένο κρέας. Η ιδανική θερμοκρασία θα έχει επιτευχθεί όταν πλέον δεν θα μπορείτε να αφήσετε το χέρι σας επάνω από τη σχάρα για περισσότερα από 2 δευτερόλεπτα.

8. Το τεστ της αφής: Χρησιμοποιείστε το δείκτη του χεριού σας για να δείτε πόσο καλά ψημένο είναι το κρέας. Εάν είναι μαλακό και έχει την υφή σφουγγαριού δεν είναι καλά ψημένο, εάν το πιέζετε και επανέρχεται είναι μέτρια ψημένο και εάν είναι σκληρό είναι καλά ψημένο. Προτιμήστε να βγάλετε το κρέας νωρίτερα από τη φωτιά. Ένα άψητο κρέας μπορείτε πάντα να το ψήσετε λίγο ακόμη, ενώ για ένα καμένο κομμάτι δεν υπάρχει γυρισμός!

9. Ας ξεκουραστεί: Μετά από ένα καλό ψήσιμο δεν χρειάζεστε μόνο εσείς ξεκούραση, αλλά και το κρέας. Πριν κόψετε τα κομμάτια αφήστε τα να «ηρεμήσουν» για 5 λεπτά και να απορροφήσουν όλους τους χυμούς. Αυτό θα βοηθήσει το ψητό σας να είναι περισσότερο ζουμερό!

10. Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά: Μην ξεχνάτε να καθαρίσετε καλά τη σχάρα όσο είναι ακόμα ζεστή. Μπορείτε να το κάνετε είτε στο τέλος του ψησίματος ή στην προθέρμανση για το επόμενο barbeque. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς ένα πιο υγιεινό ψήσιμο, καθώς θα έχετε απομακρύνει κάθε υποψία μικροβίου ή άλλης επικίνδυνης ουσίας.

Το barbeque, αποτελεί ένα πολύ υγιεινό τρόπο μαγειρέματος εάν δεν το παρακάνετε με τις θερμοκρασίες ψησίματος, με την ποσότητα που θα καταναλώσετε και με τις πρόσθετες έτοιμες σος. Απολαύστε το όσο ο καιρός το επιτρέπει!

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com