Μπασκόζος: Επιβάλλεται διεθνές σχέδιο δράσης για την επιδημία του Ιού του Δυτικού Νείλου

29-08-2018

«Σαρώνει» ο ιός του Δυτικού Νείλου, αυξάνοντας κατακόρυφα τον αριθμό των θανατηφόρων περιστατικών. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι!

Συνολικά, σε 133 ανέρχονται τα περιστατικά ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, ενώ 16 άτομα κατέληξαν. Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει ότι μεγάλη διασπορά του ιού καθώς έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε πολλούς δήμους, με βασικά επίκεντρα την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, φέτος, καταγράφηκε  πρόωρη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου, γεγονός που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού. Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της συρροής κρουσμάτων ( από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου) ενώ δεν αποκλείει την εμφάνιση κρουσμάτων και στις αρχές Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι το 80% των ανθρώπων που μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί, το 20% αναπτύσσουν μια ιογενή συνδρομή και το 1% εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα και αυτά είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα.

Πότε και ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας ανησυχήσουν

Τα συμπτώματα που δημιουργούνται όταν έχουμε την ίωση του Δυτικού Νείλου, είναι πυρετός, πονοκέφαλος, διάρροιες, εμετοί, έντονη καταβολή και κόπωση. Στην περίπτωση όμως που υπάρχουν συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η πτώση του επιπέδου συνείδησης, λήθαργος, υπνηλία, τότε ο ασθενής πρέπει άμεσα να νοσηλευτεί.

Ευρεία σύσκεψη

Στο μεταξύ, ευρεία σύσκεψη για τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) και τα μέτρα αντιμετώπισης πραγματοποιήθηκε χθες 28 Αυγούστου 2018, στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Μπασκόζου, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας Δημόσιας Υγείας, κ. Β. Καραούλη  και του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητή  χειρουργικής, κ. Θ. Ρόζενμπεργκ.

Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη,  το 2018, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό και σε άλλες 8 χώρες της Ευρώπης/γειτονικές χώρες (με ιδιαίτερα αυξημένη καταγραφή κρουσμάτων σε Ιταλία και Σερβία). Για το λόγο αυτό τονίστηκε η ανάγκη της συντονισμένης διευρωπαϊκής αντιμετώπισης στην πρόκληση αυτή της Δημόσιας Υγείας.

Στη συνάντηση μίλησαν όλοι οι εκπρόσωποι των Περιφερειών για τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που ήδη υλοποιούνται και εστίασαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και στην ανάγκη εφαρμογής τυχόν πρόσθετων μέτρων, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δράσεων πρόληψης και απόκρισης.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Μπασκόζος, τόνισε πως η πραγματική διάσταση του προβλήματος δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμό, ούτε πανικό, επέμεινε στην ανάγκη διαφανούς ενημέρωσης και αποφυγής κάθε απόπειρας μικροκομματικής εκμετάλλευσης για ένα ζήτημα που η επιστημονική έρευνα αλλά και η εμπειρία αντιμετωπίζουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Αποφασίστηκε, βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, όσον αφορά:

‐              στην ταχεία διεκπεραίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα έργα καταπολέμησης κουνουπιών, με στόχο την έγκαιρη έναρξή τους,

‐              στη διάκριση των ρόλων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειών και Δήμων), ώστε να αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους, και

‐              στην εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης, ενημέρωσης και αγωγής υγείας, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του υπάρχοντος σχεδίου δράσης, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Ρόζενμπεργκ, τόνισε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής του πολίτη στη διαχείριση εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους, αλλά και την τήρηση ορθών πρακτικών ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, με στόχο την προστασία της ατομικής και Δημόσιας Υγείας.