“Casus belli” το clawback για τον υπουργό υγείας και τις φαρμακευτικές εταιρείες

26-12-2016

Μεγάλος σκόπελος στις σχέσεις μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών φαίνεται ότι θα είναι  η εφαρμογή της αυτόματης επιστροφής χρημάτων το λεγόμενο clawback στο οποίο επιμένει ο υπουργός Υγείας  υπολογίζοντας μάλιστα το ποσό αυτό στα 152,6 εκατομμύρια ευρώ.  Για το λόγο αυτό αναμένεται να αποσταλούν στις εταιρείες   οι σχετικές πράξεις  με τις οποίες θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Από την άλλη οι εταιρείες που αυτόν τον καιρό δοκιμάζονται από τις μεγάλες καθυστερήσεις των πληρωμών από νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ μιλούν για μια κίνηση εκτός λογικής  ενώ κάνουν λόγο και για μη ορθό και αδιαφανή υπολογισμό του ποσού. Συγκεκριμένα σε επιστολή τους για τις απαραίτητες προϋποθέσεις  υπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης  του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν τα εξής:

Ο διαχωρισμός φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης είναι απαραίτητος, ώστε να σταματήσει η συστηματική και ραγδαία εντός του 2012 μετακύλιση από τα νοσοκομεία στον ΕΟΠΥΥ. Θα πρέπει, λοιπόν, άμεσα να αρχίσουν τα νοσοκομεία να διανέμουν επιτέλους τα νοσοκομειακά φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση τα άλλα «νοσοκομειακά» φάρμακα που θα συνεχίσουν να υπολογίζονται στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη θα πρέπει να πωλούνται στο εξής στην ex-factory τιμή, χωρίς τη νοσοκομειακή έκπτωση.

Στον υπολογισμό της δαπάνης δεν μπορεί να περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ διότι αποτελεί φόρο του κράτους και άρα έσοδό του, όπως γίνεται εξάλλου σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Το κόστος των νοσοκομειακών προϊόντων που διανέμει ο ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία του θα πρέπει να αφαιρείται από τη φαρμακευτική δαπάνη σύμφωνα και με τον ορισμό του ΟΟΣΑ. Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει δικό του δίκτυο διανομής για να στηρίζει την ανεπαρκή λειτουργία των νοσοκομείων, που του επιτρέπει τη χορήγηση νοσοκομειακών προϊόντων σε αντίθεση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Στην αμιγώς νοσοκομειακή δαπάνη εντάσσονται όλα τα προϊόντα του καταλόγου 3816 (ΦΕΚ 1003/Β/2012, Παράρτημα 1α ) και επίσης οι κατηγορίες: α) αυξητικοί παράγοντες και παράγοντες ερυθροποϊίας, β) ιντερφερόνες, γ) revlimid, δ) remicade και ε) φάρμακα ΙΦΕΤ βραχείας νοσηλείας.

Οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους φαρμακοποιούς οδηγούν σε απώλεια του rebate φαρμακείων της τάξης των €5 εκ το μήνα. Εφόσον η καθυστέρηση αποτελεί υπαιτιότητα του κράτους οι αντίστοιχες απώλειες δεν θα πρέπει να απαιτούνται ως clawback από την βιομηχανία

Τέλος, όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν όταν η ίδια η Πολιτεία βρίσκεται απολογούμενη για τις καταστροφικές για τις επιχειρήσεις μας καθυστερήσεις εξόφλησης των χρεών του ΕΟΠΥΥ και των δημοσίων νοσοκομείων, αφήνοντας κυριολεκτικά τα χρέη τους να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, χωρίς κανένα ορίζοντα επίλυσής τους.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, όσο κανείς άλλος, έχουν συνεισφέρει στη μείωση των δαπανών υγείας. Την τριετία 2009-2012, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα έχει μειωθεί κατά €3 δις, δηλαδή κατά 40%. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε και να εφοδιάζουμε την αγορά χωρίς να έχουμε τουλάχιστον εξασφαλίσει την αποπληρωμή των όσων μας χρωστάτε.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους σας καλούμε να επανεξετάσετε το θέμα του clawback και βέβαια για λόγους διαφάνειας να μας ενημερώσετε αναλυτικά για τη μεθοδολογία στην οποία έχετε στηριχθεί για τον υπολογισμό του’.

Πάντως ο υπουργός δε φαίνεται να πτοείται από τα όσα αναφέρει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας στην επιστολή του  αφού μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον δήμαρχο Αθηναίων, υποστήριξε πως ως υπουργός Υγείας εκφράζει τις θέσεις της ελληνικής Πολιτείας και εφαρμόζει τους νόμους της Βουλής των Ελλήνων. «Οι φαρμακοβιομήχανοι λένε τη θέση τους, αλλά στη χώρα υπάρχει κράτος δικαίου», είπε ο υπουργός και η κόντρα αυτή  που είναι άδηλο πως θα εξελιχθεί συνεχίζεται.

Βάννα Κεκάτου