ΧΑΝΣ ΓΚΡΑΜ

Hans Christian Gram
12-09-2021

Ο Χανς Κρίστιαν Γκραμ (13 Σεπτεμβρίου 1853 – 14 Νοεμβρίου 1938) ήταν ένας Δανός βακτηριολόγος που διακρίθηκε για την ανάπτυξή του στη χρώση Gram… μια ακόμα τυπική τεχνική για να ταξινομηθούν τα βακτήρια ώστε  να γίνουν πιο ορατά στο μικροσκόπιο.

Στο Βερολίνο, το 1884, ο Γκραμ ανέπτυξε μια μέθοδο για τη διάκριση μεταξύ δύο μεγάλων κατηγοριών βακτηρίων. Αυτή η τεχνική, γνωστή ως χρώση κατά Gram, εξακολουθεί να είναι μια τυπική διαδικασία της ιατρικής μικροβιολογίας. Αυτό το έργο απέκτησε στον Gram διεθνή φήμη. Η μέθοδος χρώσης αργότερα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ταξινόμηση των βακτηρίων. Ο Γκραμ ήταν ένας σεμνός άνθρωπος και στην αρχική του δημοσίευση παρατήρησε: «Έτσι δημοσίευσα τη μέθοδο, αν και γνωρίζω ότι είναι ακόμη πολύ ελαττωματική και ατελής, αλλά ελπίζουμε ότι και στα χέρια άλλων ερευνητών θα αποδεικνύεται χρήσιμο».

Μια χρώση Gram γίνεται χρησιμοποιώντας μια κύρια χρώση από κρυσταλλική βιολέτα και μια αντίθετη χρώση σαφρανίνης. Τα βακτήρια που γίνονται μοβ όταν χρωματίζονται ονομάζονται «θετικά κατά Gram», ενώ εκείνα που γίνονται κόκκινα όταν βάφονται αντίθετα ονομάζονται «αρνητικά κατά Gram».