Χάπι για τον Covid19: Ξεκινά η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς – Πότε θα έρθουν στην Ελλάδα

03-01-2022

Δύο νέα φάρμακα κατά του Covid19 αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας το επόμενο διάστημα. Πρόκεται για δύο αντιικά φάρμακα που θα χορηγούνται σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς για να αποφευχθεί η σοβαρή νόσηση.

Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Σωτηρία» αποκάλυψε ότι θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα έχουμε και τα δύο χάπια στη διάθεσή μας. Πρόκεται για το χάπι της Merck και το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα έχουμε 5.000 χάπια της Merck.

«Για τις θεραπείες της Pfizer, έχουμε μπει σε μια διαδικασία με τη εταιρεία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προκειμένου να έχουμε τα χάπια με το που θα κυκλοφορήσουν, με το που θα πάρουν την άδεια», ανέφερε ο υπουργός.

Η άδεια αναμένεται από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Σε αυτό το διάστημα, το χάπι της Pfizer αναμένεται να έχει πάρει από τον ΕΜΑ και τις εγκρίσεις που χρειάζονται.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε τα 2000 μονοκλωνικά της Regeneron. Θα έχουμε τα 5000 χάπια της Merck και αν όλα πάνε καλά με τη Merck- γιατί και η Merck κάνει κάποιες έρευνες- αυτή η παραγγελία θα αυξηθεί. Και θα έχουμε και της Pfizer».

Και τα δύο χάπια θα χορηγούνται μέσα στις πρώτες ημέρες σε ασθενείς που νοσούν βαριά προκειμένου να μη χρειαστεί να νοσηλευτούν. Πιο αναλυτικά

Το χάπι της Merck λέγεται Lagevrio. Όταν χορηγηθεί μέσα στις πρώτες 5 ημέρες, οι μισοί από τους ασθενείς που νοσούν βαριά δεν θα χρειαστούν νοσηλεία.

Το χάπι της Pfizer λέγεται Paxlovid. Όταν χορηγηθεί μέσα στις πρώτες 5 ημέρες, οι 9 στους 10 ασθενείς που νοσούν βαριά δεν θα χρειαστεί να μπουν στο νοσοκομείο.