Χάπι για τον κορωνοϊό;

09-03-2021

Καλά νέα από το μέτωπο της φαρμακευτικής αντιμετώπισης του κορωνοϊού και την Merck (MSD στην Ελλάδα). Πρόκειται για μία από του στόματος θεραπεία που δοκιμάζεται με ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Το  Σαββατοκύριακο, ο Αμερικανικός κολοσσός μαζί με την  Ridgeback, ανακοίνωσαν ότι το φάρμακο Molnupiravir, που αναπτύσσουν, πέτυχε έναν από τους στόχους. Συγκεκριμένα, σε κλινική δοκιμή, το φάρμακο έδειξε ότι μειώθηκε το ιικό φορτίο σε επιχρίσματα ασθενών που είχαν συμπτώματα COVID-19. Την 5η ημέρα, υπήρξε μείωση του ιού σε όσους έλαβαν molnupiravir σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (placebo).

Επίσης όπως ανακοινώθηκε δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα και, “από τα 4 σοβαρά ανεπιθύμητα περιστατικά που αναφέρθηκαν, κανένα δεν θεωρήθηκε ότι σχετίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή”.

Αυτά τα πρώιμα ευρήματα από την κλινική δοκιμή φάσης 2α προέκυψαν από περίπου 200 μη νοσοκομειακούς ασθενείς. Παρουσιάστηκαν δε κατά τη διάρκεια Συνεδρίου για τους ρετροϊούς και τις ευκαιριακές λοιμώξεις. Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections 2021, (CROI).

Αυτά τα αποτελέσματα είναι απλώς ενθαρρυντικά και θα χρειαστεί διερεύνηση για να φανεί πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει το φάρμακο. Ωστόσο, αυτά είναι καλά νέα για τη Merck μετά την αποτυχημένη συνεργασία της με την OncoImmune, για τα εμβόλια COVID-19. Η εταιρεία είχε σταματήσει την ανάπτυξη εμβολίου μετά τα ανεπαρκή – όπως έκρινε το FDA- στοιχεία. Αυτό είχε βλάψει τη φήμη της εταιρείας συγκριτικά με τις άλλες μεγάλες

Όπως δήλωσε ο William Fischer, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας: «Τα ευρήματα της μελέτης, με την ταχύτερη μείωση του ιικού φορτίου στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, είναι πολλά υποσχόμενα. Εάν υποστηριχθούν από πρόσθετες μελέτες, θα μπορούσαν να έχουν σημαντική αξία στη δημόσια υγεία. Ιδίως όσο ο SARS-CoV συνεχίζει να εξαπλώνεται και να εξελίσσεται παγκοσμίως».

Σημειώνεται ότι το Molnupiravir (πρώην EIDD-2801) είναι χάπι που έχει δείξει μέχρι στιγμής δραστικότητα ευρέος φάσματος έναντι ιών RNA. Σε αυτούς  συμπεριλαμβάνονται ο ιός της γρίπης και οι κορονωϊοί όπως ο SARS και ο MERS. Αναπτυσσόταν από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Emory (Drug Innovations at Emory ή DRIVE). Στο πρόγραμμα ήταν να μπει σε κλινικές δοκιμές για τη γρίπη, αλλά φάνηκαν οι δυνατότητές και για την COVID-19. Έτσι τον περασμένο Μάρτιο η Ridgeback πήρε άδεια χρήσης και στη συνέχεια έγινε η συμφωνία με τη Merck. Ο στόχος ήταν ο Αμερικανικός κολοσσός να ενισχύσει τις κλινικές δοκιμές, οι οποίες ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι.