‘Χαριστική βολή” η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για την ιδιωτική Υγεία

26-12-2016

Χαριστική βολή για τον ιδιωτικό τομέα Υγείας θα είναι η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ εάν εφαρμοσθεί όπως φημολογείται, αναφέρουν σε επιστολή τους προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών και την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, ο σύνδεσμος των ιδιωτικών κλινικών. Ο ΣΕΚ, ενημέρωσε τους υπουργούς για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές κλινικές, τόσο εξαιτίας των claw back και rebate, όσο και λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΣΕΚ υπογραμμίζει ότι το μέτρο, αν εφαρμοστεί, θα είναι «κοινωνικά άδικο», αφού οι υπηρεσίες υγείας σε ιδιωτικές κλινικές θα καταστούν «απαγορευτικές για τους μη προνομιούχους».

«…Η Υγεία δεν είναι προϊόν πολυτελείας. Είναι ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό και αυτό αντανακλάται πλήρως στη σημερινή τιμολογιακή μας πολιτική, που επιτρέπει την πρόσβαση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», αναφέρουν οι ιδιοκτήτες των κλινικών.

Ο ΣΕΚ επισημαίνει ότι στις ιδιωτικές κλινικές η επιβάρυνση από τον ΦΠΑ έχει διπλή επίπτωση, τόσο στο κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας, όσο σε βάρος του ασθενούς. Οι μεν ιδιωτικές  κλινικές καταβάλλουν τον ΦΠΑ που τις αφορά, ο δε ΕΟΠΥΥ τα ποσά  του ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσει με βάση τα υποβληθέντα τιμολόγια τα συμπεριλαμβάνει στο claw back και δεν τα αποδίδει. Αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κόστος, που δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ασθενή.

Το μέτρο όπως εκτιμούν οι ιδιοκτήτες των κλινικών αναπόφευκτα θα επιβαρύνει τις δημόσιες δομές με τεράστιο αριθμό ασθενών, στερώντας από ορισμένους ασφαλισμένους κρίσιμες υπηρεσίες υγείας που αυτή τη στιγμή αδυνατεί να προσφέρει, ή προσφέρει οριακά το ΕΣΥ.

 Στην επιστολή του ΣΕΚ υπογραμμίζεται επίσης ότι «το μέτρο είναι ανακόλουθο με την πρακτική των μελών της Ε.Ε., όπου οι υπηρεσίες υγείας είτε εξαιρούνται από τον ΦΠΑ, είτε επιβαρύνονται με μειωμένους συντελεστές».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών προειδοποιεί ακόμη ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα βάλει σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας και ότι ταυτόχρονα, θα σημάνει την de facto κατάρρευση της αξιόλογης προσπάθειας ανάπτυξης και εξωστρέφειας που γίνεται με όχημα τον Ιατρικό Τουρισμό. Η συζήτηση για ανάπτυξη ανταγωνιστικού προϊόντος σε μια πολλά υποσχόμενη μορφή τουρισμού χάνει κάθε νόημα, όταν σε ανταγωνιστικές χώρες ο αντίστοιχος συντελεστής ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 0-10 %.

Τέλος, αναφέροντας ότι το μέτρο είναι «οικονομικά αναποτελεσματικό», ο ΣΕΚ υπενθυμίζει την παταγώδη αποτυχία αντίστοιχων μέτρων μνημονιακής έμπνευσης των τελευταίων ετών, όπου αντί να προκύψει αύξηση των εσόδων, σημειώθηκε μείωση στη ζήτηση.