Χάστε βάρος κοιτώντας λιγότερο το κινητό σας τηλέφωνο!

30-07-2019

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, ή ορθότερα προέκταση του χεριού μας. Μεταξύ αστείου και σοβαρού, όλοι έχουν αναρωτηθεί πως ζούσε κανείς πριν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Και όμως η απάντηση είναι απλή, καθώς οι συνήθειες πριν από τα κινητά ήταν περισσότερο υγιεινές και ισορροπημένες. 

Το κινητό τηλέφωνο παχαίνει;

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας σε πρόσφατη μελέτη του, που πραγματοποιήθηκε σε νέους ηλικίας 19 έως 20 ετών στη Λατινική Αμερική. Σε αυτή συμμετείχαν 700 φοιτήτριες και 360 φοιτητές. Με μια γρήγορη ματιά, το 26% των υπέρβαρων και το 4.6% των παχύσαρκων συμμετεχόντων, περνούσαν περισσότερες από 5 ώρες στο κινητό τους τηλέφωνο. Σε αντίστοιχη μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard, και πάλι οι 5 ώρες χρήσης του κινητού φαίνεται να είναι το «ανώτατο ασφαλές όριο»! Πιο συγκεκριμένα οι έφηβοι, οι οποίοι περνούσαν περισσότερες από 5 ώρες στο κινητό τους τηλέφωνο είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιπλέον κιλά

Μπορεί το κινητό τηλέφωνο να μην έχει θερμίδες, ενισχύει όμως ένα λιγότερο ισορροπημένο τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, η αυξημένη χρήση κινητό τηλεφώνου, όπως άλλωστε και η τηλεόραση, σχετίζονται με:

Πέντε τρόποι το κινητό σας να γίνει σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Την ίδια στιγμή που νομίζει κανείς πως επιβαρύνουν την υγεία του, τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, στην αύξηση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας και στη γενικότερη ευεξία του οργανισμού. 

Κατεβάστε ένα app που μετρά τις θερμίδες

Πλέον υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μετατρέπουν το κινητό τηλέφωνο στο προσωπικό διατροφικό σας ημερολόγιο. Καταχωρώντας σε αυτές τα γεύματά σας δεν παρακολουθείτε μόνο τις θερμίδες που λαμβάνετε, αλλά και την αναλογία των θρεπτικών συστατικών. Έτσι είστε σε θέση να ισορροπήσετε την πρωτεΐνη ή τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε ή να εντοπίσετε τυχόν ελλείψεις σε βιταμίνες και άλλα διατροφικά στοιχεία. 

Βγάζετε φωτογραφία τα γεύματά σας

Στην ίδια λογική με τις εφαρμογές για το μέτρημα των θερμίδων, μπορείτε εναλλακτικά να καταγράφετε τα γεύματά σας χρησιμοποιώντας την κάμερα του κινητού. Με τον τρόπο αυτό στο τέλος της εβδομάδας θα έχετε μία πολύ καλή εικόνα για την ποιότητα και την ποσότητα στη διατροφή σας. Η παραπάνω αποτελεί μία μέθοδο δέσμευσης του ίδιου σας του εαυτού και αυτοβελτίωσης των διατροφικών συνηθειών. Μην ξεχάσετε να φωτογραφήσετε τα σνακ, αλλά και τα ποτά που θα καταναλώσετε!

Ακολουθείστε λογαριασμούς που σας εμπνέουν

Ο όρος influencers έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα όλων. Εντοπίστε λοιπόν  εκείνους, που σας εμπνέουν να ακολουθήσετε έναν περισσότερο ισορροπημένο τρόπο ζωής. Είτε πρόκειται για έναν food blogger, που προτείνει υγιεινές συνταγές, είτε για έναν επαγγελματία αθλητή, ή απλά κάποιον υπέρμαχο του υγιεινού τρόπου ζωής.

Μετρήστε τα βήματά σας

Εάν δεν έχετε κάποιο ειδικό ρολόι χειρός για να μετράτε τη φυσική σας δραστηριότητα, τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν μία εφαρμογή να το κάνει για εσάς! Ξεκινήστε με καθημερινό στόχο τα 5.000 βήματα, και σταδιακά αυξήστε τα στα 10.000 τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Δοκιμάστε το διαλογισμό

Τα λόγια είναι περιττά για την επίδραση που έχει ο διαλογισμός στα επίπεδα ενέργειας και ευεξίας. Κατεβάστε μία από τις αμέτρητες εφαρμογές που σας ταιριάζει, και αφιερώστε μερικά λεπτά κάθε πρωί στον εαυτό σας.

Τελικά, ο τρόπος που κανείς επιλέγει να χρησιμοποιήσει το κινητό τηλέφωνο, μπορεί να το μετατρέψει σε σύμμαχο ή εχθρό του σωματικού βάρους. Η επιλογή είναι δική σας!

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]
Βιβλιογραφία
Du Y, Liu B, Sun Y, Snetselaar LG, Wallace RB, Bao W. Trends in Adherence to the Physical Activity Guidelines for Americans for Aerobic Activity and Time Spent on Sedentary Behavior Among US Adults, 2007.
American College of Cardiology. (2019, July 25). Five or more hours of smartphone usage per day may increase obesity: Recent study found risk of obesity increased by 43%. ScienceDaily. Accessed 30/7/2019.
www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190725150918.htm
Harvard T.H. Chan. School of Public Health. Smartphone, tablet use linked with obesity in teens. Accessed 30/7/2019.
https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/smartphone-tablet-use-linked-with-obesity-in-teens/