Χειρουργείο: Τα γενέθλια του γιατρού επηρεάζουν το αποτέλεσμα της επέμβασης

γιατροί σε χειρουργείο
06-01-2021

Δυστυχώς πολλά προβλήματα υγείας χρειάζονται χειρουργείο για να αντιμετωπιστούν. Και τότε πέφτουμε στα χέρια των χειρουργών. Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά είναι αληθινό. Έρευνα έδειξε πως η ημερομηνία γέννησης των χειρουργών επηρεάζουν το αποτέλεσμα που θα έχει το χειρουργείο.

Όπως έδειξε η Αμερικανική μελέτη, οι ασθενείς που κάνουν χειρουργική επέμβαση τη μέρα που ο γιατρός έχει γενέθλια, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν.
Η έρευνα δείχνει ότι διάφορα περιστατικά, όπως η συγκυρία της προσωπικής γιορτής ή γενικότερα οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή ενός χειρουργού. Καμία φορά με μοιραίες συνέπειες.

Τα γενέθλια του γιατρού και το χειρουργείο

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής επίκουρο καθηγητή Γιουσούκε Τσουγκάβα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες. Έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (ΒΜJ).
Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 981.000 χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς 65 έως 99 ετών. Οι επεμβάσεις αφορούσαν 17 παθήσεις και πραγματοποιήθηκαν από 47.489 χειρουργούς σε αμερικανικά νοσοκομεία. Από αυτές τις επεμβάσεις, οι 2.064 (δηλαδή οι δύο στις χίλιες ή 0,2%) διενεργήθηκαν τη μέρα που ο γιατρός είχε γενέθλια.

Διαπιστώθηκε ότι οι λίγοι εκείνοι ασθενείς που έτυχε να χειρουργηθούν από γιατρό που είχε τα γενέθλια του εκείνη τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο θνητότητα 6,9%, έναντι ποσοστού 5,6% για όσους χειρουργήθηκαν κάποια άλλη μέρα. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ανάλογη αύξηση της πιθανότητας θανάτου σε χειρουργείο παρατηρείται τις μέρες των γιορτών… ιδίως Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, καθώς και τα σαββατοκύριακα.

Διάφορα πράγματα μπορούν να αποσπάσουν την αναγκαία προσοχή του χειρουργού την ώρα της επέμβασης. Να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση του. Φαίνεται πως στα γενέθλια τους μερικοί γιατροί βιάζονται να τελειώσουν με τα χειρουργεία. Κι όταν πια έχουν γυρίσει στην οικογένεια τους, είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν στο νοσοκομείο. Αν δηλαδή κάποιος ασθενής εμφανίσει μετεγχειρητικές επιπλοκές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Χειρουργείο: Ο απρόβλεπτος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου