Χλωρίνη: Πόσο ασφαλής είναι η χρήση της στην κουζίνα;

29-07-2017

Πόσο σημαντική είναι η χλωρίνη στη κουζίνα; Υπολογίζεται πως περισσότερες από 200 ασθένειες μεταδίδονται μέσα από το φαγητό. Μάλιστα τα παιδιά, οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και οι ηλικιωμένοι αποτελούν τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς. Για να φτάσει από την παραγωγή στο πιάτο σας, ένα τρόφιμο περνά από πολλά διαφορετικά στάδια, κατά τα οποία ενδέχεται να αναπτυχθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί. Η τελευταία όμως επιφάνεια με την οποία θα έρθει σε επαφή είναι η κουζίνα του σπιτιού σας. Για το λόγο αυτό κάντε τη να λάμπει!

Είναι η χρήση της χλωρίνης ασφαλής για την κουζίνα;

Η χλωρίνη χρησιμοποιείται ασφαλώς ήδη από τον 18ο αιώνα. Ειδικά διαλύματα της χημικής αυτής ένωσης, αποτελούν ισχυρά αντιμικροβιακές λύσεις τόσο για τη βιομηχανία των τροφίμων, όσο και για το σπίτι σας. Στα κοινά προϊόντα που θα βρείτε στο super market περιέχεται η εγκεκριμένη ουσία ‘υποχλωριώδες νάτριο’. Η χλωρίνη καταφέρνει να καταστρέψει τις μεμβράνες των κυττάρων των μικροβίων, εμποδίζοντας  την επιβίωσή τους!

Ποιες είναι μερικές συμβουλές για τη χρήση της χλωρίνης;

Για την ασφαλή χρήση της χλωρίνης σε επιφάνειες όπου πρόκειται να ακουμπήσετε τρόφιμα, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:

  • Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεις.
  • Αραιώστε μόλις 1 κουταλάκι χλωρίνη σε 3 λίτρα νερό, ή αραιώστε βάση των οδηγιών του κατασκευαστή.
  • Φυλάξτε το μακριά από παιδιά.
  • Μην αναμιγνύεται τη χλωρίνη με άλλα καθαριστικά προϊόντα.

Το 2015 δημοσιεύθηκε μία μελέτη η οποία υπέθεται πως τα παιδιά εμφανίζουν υπερβολική ευαισθησία στη χλωρίνη. Παρ’ όλ’ αυτά αποδείχθηκε πως τα ‘κρούσματα’ ερεθισμών δεν συσχετίσθηκαν με το προϊόν.

Υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές;

Εάν εμφανίζετε κάποια δερματική αλλεργία, ή εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον τότε υπάρχουν φυσικότερες εναλλακτικές:

  • 1 φλιτζάνι ξύδι & ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα & νερό
  • ¼ φλιτζανιού χυμό λεμόνι & 1 φλιτζάνι οξυζενέ & νερό

Η καθαριότητα στην κουζίνα αποτελεί ένα μόνο από τα μέτρα για την πρόληψη των τροφικών δηλητηριάσεων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει:

  • Πλένεται συχνά τα χέρια σας.
  • Αποθηκεύεται ξεχωριστά και ασφαλώς τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Μαγειρέψτε καλά τα τρόφιμα.
  • Διατηρείστε τα τρόφιμα στην κατάλληλη θερμοκρασία (ζεστά ή κρύα).
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]
Βιβλιογραφία:

William McGlynn. Guidelines for the Use of Chlorine Bleach as a Sanitizer in Food Processing Operations. Accessed 28/7/2017. http://ucfoodsafety.ucdavis.edu/files/26437.pdf

WHO. Infographic – More than 200 diseases are spread through food. Accessed 28/7/2017. http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/food-safety/data-and-statistics/infographic-more-than-200-diseases-are-spread-through-food-download

University of Minessota Extension. Glenyce Peterson-Vangsness. A clean kitchen required for food safety. Accessed 28/7/2017. https://www.extension.umn.edu/food/food-safety/sanitation/clean-kitchen-required-for-food-safety/