Χωρίς ελέγχους για Ηπατίτιδα και HIV “λειτουργεί” ο ΟΚΑΝΑ!

26-12-2016

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ οι οποίες τα τελευταία χρόνια λειτουργούν σε καθεστώς τραγικών ελλείψεων. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, τα τελευταία τρία χρόνια δεν γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, ούτε καν αυτοί έναντι της ηπατίτιδας Β, ασθενών των οποίων η πλειοψηφία πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα C. Επίσης εδώ και 18 μήνες δεν γίνονται ιολογικοί έλεγχοι, με αποτέλεσμα να μην εξετάζονται για τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C και του HIV/AIDS, ούτε καν οι νεοεισερχόμενοι στα προγράμματα υποκατάστασης, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

 Την ίδια στιγμή, οι μονάδες υποκατάστασης παραμένουν υποστελεχωμένες, ενώ νέες μονάδες σχεδιάζονται, οι οποίες προβλέπεται να λειτουργήσουν ουσιαστικά «εκ των ενόντων». Έτσι –σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ – κλείνουν μονάδες μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα για να εξοικονομηθεί προσωπικό ώστε να στελεχωθούν νέες μονάδες.

 Τα προβλήματα εντείνονται ακόμη περισσότερο από την έλλειψη χρηματοδότησης. Ενδεικτικό είναι ότι τα χρήματα του τρέχοντος προϋπολογισμού δεν επαρκούν για την καταβολή των μισθών ως το τέλος του χρόνου.  Μάλιστυα, στον προϋπολογισμό του 2016, ο ΟΚΑΝΑ θα χρηματοδοτηθεί με 6 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από όσα χρειάζεται για να λειτουργήσει στοιχειωδώς.

 Ταυτόχρονα τα χρέη του ΟΚΑΝΑ από προηγούμενες χρήσεις μαζί με αυτά της φετινής χρονιάς αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια, δηλαδή ένας ακόμη ετήσιος προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ.