Χρέη clawback και rebate “πνίγουν” τα διαγνωστικά

26-12-2016

Χρέη, claw back και rebate «πνίγουν» τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια που έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Πιο αναλυτικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2008 έως 2014 ανέρχονται στα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2015, τα συμβελβημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά εργαστήρια έχουν πληρωθεί για έξι μήνες (την προκαταβολή 90%), και έχουν λάβει δέσμευση από τον Οργανισμό ότι θα πληρωθούν άλλο έναν μήνα εντός του Δεκεμβρίου. 

Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της εφαρμογής των claw back (αυτόματη επιστροφή υπέρβασης δαπάνης) και rebate (αναγκαστική έκπτωση) τα διαγνωστικά κέντρα αποζημιώνονται περίπου για το 40%-50% των εξετάσεων που εκτελούν σε ασφαλισμένους. 

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν την Τετάρτη μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), επισημαίνοντας ότι  στην περίπτωση που τον Δεκέμβριο δεν πληρωθούν «το πιθανότερο είναι να μην μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και δώρα Χριστουγέννων», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ κ. Γιώργος Βουγιούκας. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεχόμενη κατάρρευση των διαγνωστικών κέντρων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ίδιους τους ασφαλισμένους, το 95% των οποίων εξυπηρετούνται για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις από τους ιδιώτες παρόχους. 

Σημειώνεται ότι για το 2015 έως και το 2018, έχει οριστεί κλειστός προϋπολογισμός για διαγνωστικές εξετάσεις ύψους 302 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, για φέτος οι απαιτήσεις των παρόχων θα φτάσουν τα 510 εκατομμύρια ευρώ και η υπέρβαση θα «κουρευτεί» μέσω clawback. 

Προτάσεις 

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων ζητούν την εφαρμογή όλων των συνταγογραφικών οδηγιών και του ανώτατου αριθμού -όρια συνταγογραφούμενων εξετάσεων ανά ιατρική ειδικότητα και ανά παραπεμπτικό. Επιπλέον, προτείνουν τον ορισμό κλιμακωτών εκπτώσεων σε κάθε παραπεμπτικό είτε επί της αξίας παραπεμπτικού είτε επί του αριθμού των εξετάσεων, την παρακολούθηση των παραγόμενων εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο και την καθιέρωση εθνικού κλειστού προϋπολογισμού ανά μήνα προκειμένου όταν αυτός εξαντλείται οι ασφαλισμένοι να παραπέμπονται στα δημόσια διαγνωστικά εργαστήρια.