Χριστούγεννα: 6 tips για να φάνε σωστά τα παιδιά στις γιορτές

παιδιά στολίζουν το δέντρο για τα Χριστούγεννα
20-12-2021

Τα Χριστούγεννα και φέτος θα είναι διαφορετικά. Όχι όμως για τα παιδιά. Για εκείνα το εορταστικό πνεύμα οφείλει να είναι ζωντανό. Αυτό βέβαια συμπεριλαμβάνει και τις Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Πως θα γίνει να διαχειριστείτε τη διατροφή των παιδιών και τα Χριστούγεννα, έτσι ώστε να μη στερηθούν την απόλαυση και να διατηρήσετε την ισορροπία;

Η Μεσογειακή Διατροφή παραμένει σταθερή αξία και τα Χριστούγεννα

Τα εορταστικά τραπέζια χαρακτηρίζονται από υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, λιπαρών και γλυκών. Αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη διατροφή των παιδιών καθόλη τη διάρκεια των διακοπών. Φροντίστε λοιπόν να ακολουθείτε τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής. Δηλαδή να αποφεύγετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, κορεσμένου λίπους και ζάχαρης τις μη εορταστικές ημέρες.

Επιτρέπετε την κατανάλωση των χριστουγεννιάτικων γλυκών με μέτρο

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες αποτελούν αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων. Αποφύγετε την καθημερινή κατανάλωση και αν ωστόσο τα παιδιά επιμένουν μπορείτε να φτιάξετε μελομακάρονα και κουραμπιέδες μπουκίτσες, έτσι ώστε τα παιδιά να καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα. Επιπλέον, αποφύγετε να φτιάξετε μεγάλες ποσότητες καθώς ο εγκλεισμός της καραντίνας είναι πολύ εύκολο να οδηγήσει τόσο τα παιδιά όσο και εσάς σε υπερκατανάλωση. Αν έχετε μεγάλες ποσότητες γλυκών στο σπίτι, το καλύτερο θα ήταν να τα μοιράσετε σε συγγενείς και φίλους.

Μην ξεχνάτε το στόχο των 5 μερίδων φρούτων και των λαχανικών ημερησίως

Ο στόχος αυτός είναι πολύ εύκολο να παραγκωνισθεί, καθώς το δεκατιανό και απογευματινό φρούτο των παιδιών πολύ συχνά αντικαθιστώνται με τα αγαπημένα τους μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό η καθημερινή κατανάλωση των γλυκών να αποφεύγεται. Επιπλέον, η παρουσία πολλών εδεσμάτων στα εορταστικά τραπέζια κάνουν τις σαλάτες λιγότερο δελεαστικές για τα παιδιά. Φροντίστε ωστόσο να σερβίρετε πρώτα τη σαλάτα στο πιάτο του παιδιού έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την κατανάλωση λαχανικών.

Διατηρήστε τη διατροφική ρουτίνα των παιδιών και τα Χριστούγεννα

Η σταθερή κατανάλωση των κυρίως και ενδιάμεσων snacks των παιδιών θα πρέπει να συνεχίζεται και κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Αυτό είναι ακόμη σημαντικότερο για τα παιδιά που έχουν δυσκολευτεί να χτίσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αρκούν λίγες μέρες έτσι ώστε το πρόγραμμα των παιδιών να διαταραχθεί.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ασκηθούν και τα Χριστούγεννα

Αν η καθιστική ζωή αποτελούσε ήδη πρόβλημα για τα παιδιά, ο εγκλεισμός της καραντίνας εντείνει το πρόβλημα. Ενθαρρύνετε λοιπόν την άσκηση στα παιδιά είτε με τη μορφή παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους ή ακόμα και με τη μορφή ενός περιπάτου μαζί σας.

Αποφύγετε τις εντάσεις

Οι εντάσεις και οι καυγάδες σχετικά με τις ατασθαλίες και το τσιμπολόγημα των παιδιών δεν έχουν θέση την περίοδο των γιορτών. Συζητήστε με τα παιδιά σχετικά με τα σημεία που πρέπει να προσέξετε στη διατροφή αυτή την περίοδο. Να θυμάστε ωστόσο ότι αυτό που έχει σημασία είναι να ευχαριστηθείτε αυτές τις ημέρες με τα παιδιά και το καλό φαγητό είναι μέρος των γιορτών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Χριστούγεννα: Οι τροφές που θα μειώσουν το στρες των γιορτών