Χρώσταγε, της έκοψαν το ρεύμα, πέθανε

26-12-2016

Τη διενέργεια προανάκρισης διέταξε η διοίκηση της ΔΕΗ, μετά την απόφαση να διακόψει την ηλεκτροδότηση στο σπίτι μιας τετραπληγικής γυναίκας στα Χανιά για 267,30 ευρώ – απόφαση που προκάλεσε το θάνατο της 56χρονης γυναίκας. Στη διοικητική προανάκριση θα διερευνηθεί το κατά πόσο το τοπικό κατάστημα της επιχείρησης στα Χανιά γνώριζε για την κατάσταση της υγείας της 56χρονης τετραπληγικής γυναίκας.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ «ουδέποτε δηλώθηκε και συνεπώς ουδέποτε υπήρξε ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η Επιχείρηση δεν προβαίνει ποτέ σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον κατά τους μήνες που προστάζουν οι σχετικοί κώδικες της πολιτείας».

 Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα γραπτό αίτημα για τη συγκεκριμένη περίπτωση και ουδέποτε έχει ζητηθεί διακανονισμός οφειλής και προσθέτει: «Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δεν γνώριζε και δεν θα μπορούσε να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

 Από την πλευρά του ο υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε ανακοίνωσή του εκφράζει την θλίψη του για τον χαμό της 56χρονης τετραπληγικής. «Αυτό που έκανε η ΔΕΗ, να διακόψει το ρεύμα σε αυτή τη γυναίκα είναι λάθος, είναι ένα τραγικό λάθος. Η γυναίκα έπασχε από πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση, τη λεγόμενη «νόσο του Σαρκό». Οι ασθενείς αυτής της νόσου χρειάζονται μηχανική υποστήριξη στο σπίτι. Τα μηχανήματα υποστήριξης αυτών των ασθενών έχουν χρόνο ζωής και μετά από διακοπή του ρεύματος. Η ΔΕΗ οφείλει να διασφαλίζει την συνεχή παροχή ρεύματος για αυτές τις κατηγορίες συμπολιτών μας», δήλωσε.

 Η υφυπουργού Υγείας Κατερίνα Παπακώστα αναφερόμενη στο δραματικό γεγονός δήλωσε: «Λυπούμαι βαθύτατα, γιατί συντελέσθηκε η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, επειδή δεν έχουμε μάθει να συμβιώνουμε, ως πολιτεία, ως κοινωνία και ως υπηρεσίες με τους ανθρώπους, που είναι διαφορετικοί και δεν το επέλεξαν, δηλαδή, με τους συνανθρώπους μας με αναπηρία».

Και υπογραμμίζει: «Πάγια θέση μου, ως Βουλευτής, ως Πρόεδρος της Επιτροπής ‘Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής’ και τώρα, ως Υφυπουργός Υγείας είναι ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να τυγχάνουν προστασίας και προσβασιμότητας, ανεξαρτήτως της λειτουργίας του Κράτους, των υπηρεσιών και των πάσης φύσεως ‘’αναγκών’’».

 Σημειώνεται ότι πρόσφατα η υφυπουργός, με αφορμή τις συνεχιζόμενες απεργίες της ΔΕΗ, ζήτησε εγγράφως, από την αρμόδια αρχή, να εξαιρεθούν από τις προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, οι καταναλωτές εκείνοι που έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζονται από ηλεκτρικά μηχανήματα, λόγω προβλημάτων υγείας.