Covid 19: Οι επαναλοιμώξεις ανησυχούν τους ειδικούς – Στο 10% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

07-04-2022

Σχεδόν ένα στα 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν σε επαναλοίμωξη, δηλαδή σε άτομα που νόσησαν και ανάρρωσαν, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα επαναμολύνθηκαν από covid 19.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, χθες καταγράφηκαν 1.467 επαναμολύνσεις ενώ καταγράφηκαν και 15.044 νέα κρούσματα. Οι επαναλοιμώξεις δηλαδή αφορούν περίπου στο 10% των συνολικών κρουσμάτων.

Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή των ατόμων που νοσούν ξανά, το 51% ήταν γυναίκες και η διάμεση ηλικία όλων των ατόμων που επαναμολύνθηκαν ήταν τα 29 έτη.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα πρόσφατης δημοσίευσης των PeterNordstrom και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση TheLancetInfectiousDiseases.

Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης προστασίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη (φυσική ανοσία) και κατά πόσο η φυσική ανοσία μαζί με τον εμβολιασμό σχετίζεται με επιπλέον προστασία.

Μελετήθηκαν 3 ομάδες: η 1η συμπεριέλαβε ανεμβολίαστα άτομα με φυσικά ανοσία που αντιστοιχίστηκαν ως προς το φύλο και την ηλικία με ανεμβολίαστα άτομα χωρίς φυσική ανοσία. Η 2η και 3η συμπεριέλαβαν άτομα που είχαν λάβει μία ή δύο δόσεις εμβολίου έναντι SARS-CoV-2, αντίστοιχα, κατόπιν προηγούμενης λοίμωξης COVID-19 και αντιστοιχίστηκαν ως προς το φύλο και την ηλικία με άτομα με φυσική ανοσία.

Κατά τη διάρκεια ενός μέσου διαστήματος παρακολούθησης 164 ημερών, 34.090 άτομα με φυσική ανοσία στην 1η ομάδα επαναμολύνθηκαν συγκριτικά με 99.168 άτομα χωρίς προηγούμενη φυσική ανοσία έναντι του ιού.

Μετά την πάροδο 3 μηνών από τη λοίμωξη, η παρουσία φυσικής ανοσία σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο επαναλοίμωξης κατά 95% και με μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας λόγω COVID-19 κατά 87% για χρονικό διάστημα παρακολούθησης 20 μηνών.

Κατά τη διάρκεια ενός μέσου διαστήματος παρακολούθησης 52 ημερών στην 2η ομάδα, 639 άτομα με υβριδική ανοσία και μία δόση εμβολίου εμφάνισαν επαναλοίμωξη συγκριτικά με 1.662 άτομα με φυσική ανοσία. Ο αριθμός των νοσηλειών ήταν 8 και 113, αντίστοιχα.

Η υβριδική ανοσία με μία δόση εμβολίου συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου της επαναλοίμωξης κατά 58% συγκριτικά με τη φυσική ανοσία μέχρι τους 2 πρώτους μήνες μετά τη λοίμωξη, ενώ η προστασία φάνηκε να φθίνει 9 μήνες μετά.

Κατά τη διάρκεια ενός μέσου διαστήματος παρακολούθησης 66 ημερών στην 3η ομάδα, 438 άτομα με υβριδική ανοσία και δύο δόσεις εμβολίου εμφάνισαν επαναλοίμωξη συγκριτικά με 808 άτομα με φυσική ανοσία.  Ο αριθμός των νοσηλειών ήταν 6 και 40, αντίστοιχα.

Η υβριδική ανοσία με δύο δόσεις εμβολίου συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου της επαναλοίμωξης κατά 66% συγκριτικά με τη φυσική ανοσία, ενώ η προστασία δεν φάνηκε να φθίνει έως και 9 μήνες μετά.

Συμπερασματικά, ο κίνδυνος επαναλοίμωξης και νοσηλείας λόγω COVID-19 σε άτομα που έχουν αναρρώσει από προηγούμενη λοίμωξη παραμένει χαμηλός για έως και 20 μήνες. Ο εμβολιασμός φαίνεται να μειώνει περαιτέρω το κίνδυνο τόσο της επαναλοίμωξης όσο και της νοσηλείας για τουλάχιστον 9 μήνες.