Δε γίνονται ιολογικοί έλεγχοι στον ΟΚΑΝΑ

26-12-2016

Αδιάγνωστοι για HIV ή ηπατίτιδα μένουν εδώ και 6 μήνες οι εξυπηρετούμενοι του ΟΚΑΝΑ καθώς δεν γίνονται ιολογικοί έλεγχοι. Επιπλέον, τα τελευταία δυο χρόνια δεν γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί. Δεν έγιναν αντιγριπικά εμβόλια ούτε καν στα οροθετικά άτομα ενώ ούτε και οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων διαθέτουν εμβόλια. 

Αυτά καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ υπογραμμίζοντας ότι «από το 2010 και μετά ο ΟΚΑΝΑ διαρκώς υποχρηματοδοτείται ενώ ο συνολικός αριθμός των εξαρτημένων αυξάνεται στη χώρα μας, η χρήση ουσιών αποκτά χαρακτηριστικά όλο και πιο προβληματικά και επικίνδυνα και η συρρίκνωση των υπηρεσιών πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εξαρτημένων ατόμων». 

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους «οι κατά καιρούς πρόεδροι του ΟΚΑΝΑ υπερηφανεύονται ότι «κατόρθωσαν» το ακατόρθωτο: χωρίς νέες προσλήψεις χωρίς παραπάνω λεφτά αύξησαν τον αριθμό των εξυπηρετούμενων. Αποκρύπτουν συνειδητά την πραγματικότητα: οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ λειτουργούν σε καθεστώς έλλειψης των απαραίτητων υλικών και οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν πολλές φορές ακόμη και αντίθετα στην επιστημονική τους δεοντολογία». 

Όπως υποστηρίζουν, «ο μόνος λόγος που ο ΟΚΑΝΑ συνεχίζει να παρέχει έργο είναι οι εργαζόμενοι του. Και αυτοί οι εργαζόμενοι αντί να αυξάνονται, όπως επιβάλλει η αντιμετώπιση του όλο και πιο πολύπλοκου προβλήματος της εξάρτησης, μειώνονται:  ο ΟΚΑΝΑ αντί να προσλαμβάνει, δεν ανανεώνει τις συμβάσεις εργαζομένων και κλείνει ή λειτουργεί υποτυπωδώς  προγράμματα καινοτόμα και εξαιρετικά απαραίτητα, όπως τα προγράμματα street work, τα εναλλακτικά της φυλάκισης, το πρόγραμμα «Οδυσσέας» ,καθώς και τα προγράμματα Υποκατάστασης στις φυλακές Κορυδαλλού και «Αγίου Στεφάνου» Πατρών».