Δε θα μεταβιβαστούν τα αποθεματικά των νοσοκομείων, επαναλαμβάνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

26-12-2016

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα μεταβιβαστούν τα αποθεματικά των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, έδωσε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Χαρακτήρισε μάλιστα θλιβερή τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της, λέγοντας «ότι πιάστηκαν αδιάβαστοι», καθώς δεν υπάρχει καμία δική του ρητή εντολή να μεταβιβαστούν τα αποθεματικά των νοσοκομείων στην ΤτΕ. 

«Πρώτα, θέλω να πω το εξής: πήγα χτες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και μου είπαν άνθρωποι που είχαν διορίσει οι ίδιοι, το 2012, ότι κούρεψαν από τα 11 εκατομμύρια τα 6,5. Κούρεψαν τα αποθεματικά του Νοσοκομείου, κούρεψαν τα Ιδρύματα Χρονίων Παθήσεων και έρχονται τώρα να εκδηλώσουν ευαισθητοποίηση για τα νοσοκομεία» σχολίασε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ. 

Και πρόσθεσε: «σε κανένα νοσοκομείο μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί ότι έχει δοθεί καμία τέτοια εντολή, παρά την προσπάθεια που κάνουν και οι δημοσιογράφοι να μάθουν. Διότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει μία τέτοια εξαίρεση και τα χρήματα που έχουν τα νοσοκομεία είναι αναγκαία για τις τρέχουσες ανάγκες τους. Άρα, λοιπόν, επί της ουσίας εξαιρούνται». 

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας, εξαντλώντας όχι τα περιθώρια του πλεονάσματος, αλλά του υστερήματος της οικονομίας». Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή «πέντε χρόνια το σύστημα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία». 

Ενδεικτικά ανέφερε τον «ψαλιδισμένο» προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ καθώς και των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, είπε, «ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε με βάση τους νόμους του μνημονίου να είχε πάρει 1,1 δισ. από τον προϋπολογισμό του ΄15, και του δόθηκαν 525 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό. Τα νοσοκομεία το ΄14 δαπάνησαν 1,620 εκατ., η πρόβλεψη για το ΄15 είναι 1,380 εκατ., στον προϋπολογισμό εγγράψαμε 800 εκατομμύρια». 

Για τις εφημερίες, ανακοίνωσε ότι στις 27 Απριλίου θα εξοφληθούν οι γιατροί για τα προηγούμενα χρόνια «και μέσα στον Μάιο θα γίνουν οι προσπάθειες για να μπορέσουμε να πληρώσουμε εφημερίες σε πραγματικό χρόνο».